Jaarlijks worden wereldwijd miljarden kilo’s voedsel verspild. In Nederland alleen al 2 miljard. Dat gebeurt in de hele keten, van boer tot bord, van land tot restaurant. Dat moet anders en dat kan ook, vinden horecaondernemers in Noordoost-Brabant.

Veel ondernemers zijn al bezig met de aanpak van voedselverspilling maar in de dagelijkse praktijk blijft het lastig om hier serieuze stappen in te zetten. Om horecabedrijven, eigenaren, chefs en medewerkers hierbij te ondersteunen, organiseren RNOB, Koninklijke Horeca Nederland en Samen Tegen Voedselverspilling in samenwerking met Koning Willem I College en Wastewatchers de Horeca Food Waste Challenge Noordoost-Brabant.

De deelnemende horecabedrijven
Uit ’s-Hertogenbosch: FF Swanjee, Golden Tulip Central, Hotel The Den, KASerne, Noemme, Lola en Návez Bistro.
Uit Vught: Kasteel Maurick, De Kruishoeve en Van der Valk.
Uit Mill: Het Lagerhuis en Tongelaar-Smaakmakers.
En verder: Van der Valk Nuland, Le Verre Schijndel, Odille St. Oedenrode, De Potter Schaik en Évive aan het water Cuijk, De Ruwenberg St. Michielgestel en De Rechter Boxtel.

Sleutel tot succes
In de horeca draait het om lekker eten en drinken, gastvrijheid en een fijne ervaring voor je gast. Als horecaondernemer streeft je naar niets minder dan het allerbeste, met een breed scala aan keuzemogelijkheden. Tegelijkertijd groeit bij consumenten de behoefte om te weten waar de ingrediënten vandaan komen, hoeveel kilometers ze hebben afgelegd en hoeveel er verspild wordt in het productieproces. De tijd voor verandering in de horeca is nu. Duurzaamheid is niet alleen een trend, het is de sleutel tot succes. Minder voedsel verspillen is daarbij belangrijk: je bespaart niet alleen euro’s, maar ook kilo’s voedsel en CO2-uitstoot.

Voedselverspilling regionaal speerpunt
Door minder voedsel te verspillen, draagt de horeca bij aan een beter milieu en klimaat én het is veel beter voor de portemonnee. De Horeca Food Waste Challenge Noordoost-Brabant wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd. Jan Goijaarts, bestuurlijk trekker Voedsel & Gezondheid van RNOB, is blij met dit initiatief: “Het tegengaan van voedselverspilling is al jaren een speerpunt in onze regio. Goed om te zien dat steeds meer horecaondernemers de uitdaging aangaan in deze challenge. Het resultaat vormt een inspiratie voor meer collega’s én toekomstige horecaondernemers.”

Koning Willem I College
Bij de challenge zijn ook studenten van de horecaopleiding van Koning Willem I College betrokken. Twan Musters, Interim directeur Voeding, Gastvrijheid & Uiterlijke verzorging: “Binnen de horecaopleidingen van het Koning Willem I College leiden wij onze studenten bewust op, samen werken we aan een duurzame toekomst. Niet voor niets zijn wij een UNESCO school en zijn de Global Goals hierin ons kompas. Naast de Global Goals zitten de vijf principes van de Dutch Cuisine (Cultuur, Natuur, Gezond, Kwaliteit, Waarde) in ons opleidingsDNA verweven. We werken samen aan resultaten voor morgen. Dit zie je terug in ons onderwijs en in ons dagelijks werk.”

Inspiratiesessie 8 april en Slotevent 13 mei
In de Horeca Food Waste Challenge Noordoost-Brabant meten de deelnemers één maand lang elke dag de hoeveelheid voedselverspilling. De resultaten tezamen met follow-ups worden gedeeld tijdens de Inspiratiesessie op 8 april bij Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch. In de slotbijeenkomst op 13 mei wordt de winnaar van de Challenge bekend gemaakt en is er ruimte voor ontmoeting en inspiratie.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens