De gast verwennen met duurzame kwaliteit op zijn bord en tegelijk kosten besparen op je bedrijfsvoering. Dat is mogelijk. Hoe dan? Maar liefst 25 horecaondernemers uit de regio Noord-Holland-Noord hebben een circulaire scan laten uitvoeren.

Op maandag 25 april 2022 tijdens de inspiratiesessie delen we de resultaten met jou. Wat blijkt? Meer circulaire prikkels in je horecabedrijf brengen is een recept voor succes! Het staat uitgebreid op het menu van deze inspiratiesessie.

Thema

Wanneer Nederlanders uit eten gaan willen zij steeds vaker duurzaam genieten. Het is lekkerder als je weet dat producten afkomstig zijn uit je eigen omgeving en biodiverse (seizoens)groente de boventoon voert op de kaart.

Echter duurzaamheid is niet alleen smakelijker voor de gast, het is ook beter voor de zaak. Hoe kun je verspilling tegengaan? Hoe ga je om met reststromen? Het zijn vragen die steeds relevanter worden in deze tijd. Hoe krijg je de leverancier zover dat hij de verpakkingen meteen mee terugneemt? Het draagt bij aan ‘guilty free’ eten voor de gast en brengt meer efficiency in je bedrijfsvoering. Kortom, het maakt het verhaal rond, of beter gezegd: circulair.

Wanneer?

De Provincie Noord-Holland en Circulair Westfriesland organiseren op maandag 25 april 2022 samen met CREM en Dutch Cuisine een inspiratiesessie over echt Nederlands koken en circulaire kansen in de horeca. Tijdens deze sessie leer je als horecaondernemer waar de directe besparingskansen liggen. Ook horen we tijdens deze sessie graag of en hoe we jou verder kunnen helpen naar een duurzame circulaire bedrijfsvoering. Je krijgt ook een beeld van circulaire quick-wins in jouw bedrijf. Goed voor jouw imago en jouw portemonnee. Victor Langen: ‘’Een onverwacht belangrijk argument voor de horeca om met duurzaamheid aan de slag te gaan, is dat het eenvoudiger blijkt om loyaler personeel vast te houden/te werven.’’

Locatie

De inspiratiesessie circulaire horeca vindt plaats bij Restaurant Waegh, Roode Steen 8, 1621 CV Hoorn (klik op het adres voor een routebeschrijving). Zin om de toekomst te proeven? Aanmelden kan tot uiterlijk woensdag 20 april 2022 door een e-mail te sturen naar Bas Cloo bas@dutch-cuisine.nl

Programma

9.30 uur - Inloop, ontvangst met koffie/thee
10.00 uur - Welkom door provincie Noord-Holland en Circulair Westfriesland
10.10 uur - Introductie van de duurzaamheidsscan (presentatie wat is het, hoe werkt het en wat levert het op?)
10.20 uur - Inspirerende verhaal van horecaondernemer D’oude Waegh over wat de scan hem heeft geleerd.
10.30 uur - Korte intro wie is Dutch Cuisine en CREM?

    • Een presentatie over het circulaire restaurant, een plek waar topkwaliteit en biodiversiteit op je bord samengaan met korte ketens, het voorkomen van verspilling en verduurzaming van de inkoop.
    • Presentatie van de resultaten van de duurzaamheidsscans bij 25 horecaondernemers in de regio. Wat zijn de quick-wins? Waarmee maak je echt het verschil? Ophalen wat ondernemers nodig hebben voor een volgende stap.
    • Handreiking (tools) voor horecaondernemers
    • Ervaringen delen & discussie.

11.20 uur - Biodivers koken à la Dutch Cuisine: hoe doe je dat? Start korte workshop door Dutch Cuisine en tegelijkertijd een informele lunch. Je maakt kennis met regionale aanbieders en kookt uiteraard met hun seizoensaanbod
13.00 uur - Einde sessie

Waarom meedoen?

De inspiratiesessie circulaire horeca:

  • geeft een impuls aan innovatie en creativiteit;
  • versterkt je imago bij bestaande en nieuwe klanten;
  • biedt kansen om nieuwe doelgroepen te binden en te boeien;
  • biedt kansen voor kostenbesparing;
  • biedt kansen voor samenwerking met andere bedrijven en/of met horecagroothandels die hieraan deelnemen;
  • delen van ervaringen met elkaar en netwerken.

Over de organisatoren

Provincie Noord-Holland is een van de meest vooruitstrevende provincies op het gebied van circulair ondernemen. Door middel van programma's, kennisbijeenkomsten en subsidies helpt zij ondernemers in de provincie met het ontwikkelen van een circulair bedrijfsmodel en bij het uitvoeren van circulaire projecten. Kijk voor meer informatie op www.noord-holland.nl/onderwerpen/klimaat_energie/circulaire_economie

Circulair Westfriesland is een initiatief van de zeven Westfriese gemeenten, de Westfriese Bedrijven Groep, Omgevingsdienst NHN, Ontwikkelingsbedrijf NHN en Rabobank. Circulair Westfriesland bundelt circulaire kennis en kunde in de regio. Door slim om te gaan met grondstoffen, dragen ​wij bij aan een duurzame en toekomstbestendige economie. Wij helpen ondernemers om de zorg voor het milieu te verbinden aan een gezonde bedrijfsvoering. Kijk voor meer informatie op www.circulairwestfriesland.nl

Dutch Cuisine maakt zich hard voor de Nederlandse keuken en eetcultuur. Deze eetcultuur gaat uit van smaak en gezond en verantwoord koken vanuit onze creativiteit en eigenzinnigheid. Het is gebaseerd op principes die duurzaam zijn voor mens en milieu. Dutch Cuisine heeft het landelijke programma ‘Biodiversiteit op je Bord’ ontwikkeld. Het doel hiervan is om lokale producten die beter zijn voor biodiversiteit, natuur en landschap via de menukaart van horeca en cateraars te stimuleren. Kijk voor meer informatie op www.dutch-cuisine.nl

Met de grenzen van de planeet en sociale uitdagingen steeds nadrukkelijker in zicht, zet CREM zich in voor een duurzame economie en maatschappij. Samen met en in opdracht van bedrijven, overheden, kennisinstellingen en burgers. En zodanig dat iedereen zich herkent in de uitdagingen en oplossingen. We zijn hierbij breed inzetbaar, van onderzoek tot training en implementatie, van een brainstorm tot de monitoring van resultaten. Kijk voor meer informatie op www.crem.nl

Direct advies nodig?

KHN-leden bellen 0348 48 94 89 van ma t/m vr 8.30 tot 17.00 uur, mailen naar info@khn.nl, of stellen hun vraag via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens