Het einde van de coronacrisis is voorlopig nog niet in zicht. De toename in het aantal besmettingen was dan ook de aanleiding voor een extra ingelaste persconferentie van premier Rutte en minister de Jonge donderdagavond 6 augustus. Tijdens de persconferentie gaven zij een toelichting hoe zij de nieuwe besmettingscijfers duiden. Bovendien werd het belang van de naleving van de anderhalve meter afstandregel en de thuisisolatie bij klachten opnieuw benadrukt. Ook werden er nieuwe maatregelen aangekondigd. Opnieuw blijft perspectief voor de horecaondernemers uit en worden ze gehinderd in de exploitatie van hun bedrijf. Een grote teleurstelling in deze moeilijke tijd.

Nieuwe maatregelen

Zo heeft het kabinet haar steun toegezegd aan de burgemeesters en voorzitters van de veiligheidsregio’s. Indien nodig kunnen zij aanvullende maatregelen treffen voor handhaving in bijvoorbeeld de horeca. Een voorbeeld hiervan zou zijn het inperken van de openingstijden tot maximaal 00:00 uur of dat bij constatering van bronbesmetting door de GGD, voorzitters van de veiligheidsregio een sluiting van maximaal 14 dagen van recreatieve instellingen (zoals bioscopen, horecaondernemingen, pretparken, theater, musea, enzovoorts) kunnen opleggen.

Vanaf 10 augustus: Reservering verplicht, gezondheidscheck en vaste zitplaatsen

Ook worden een aantal maatregelen teruggedraaid; de horeca gaat voor binnen én buiten, ongeacht de omvang van de horecagelegenheid, werken op basis van reservering (vooraf of aan de deur), een gezondheidscheck zonder registratie van antwoorden en het toekennen van een vaste zitplaats (placering) aan een tafel of aan de bar. Vraag of de gast bij een positief antwoord op een van de vragen naar huis te gaan. Verder is toegevoegd dat horecaondernemers verplicht zijn de gast te vragen om de naam en contactgegevens van gasten te noteren voor een eventueel bron- en contactonderzoek. Gasten registreren zich op vrijwillige basis. Gegevens mogen uitsluitend worden gebruikt voor bron- en contactonderzoek. Als gasten geen contactgegevens willen achterlaten, dan mogen zij niet worden geweigerd. Als de gegevens met toestemming van de gast worden genoteerd, zullen die voorlopig 14 dagen moeten worden bewaard voor het bron- en contactonderzoek.

KHN: Zorg voor draagvlak voor de maatregelen bij het publiek

Een zeer teleurstellend besluit, maar mocht dit omwille van de volksgezondheid écht noodzakelijk zijn, dan verwacht KHN wel dat de (lokale) overheid gezamenlijk met de ondernemers meedenkt over een oplossing. KHN is van mening dat we geen discussie moeten voeren over boetes/sluitingen (dit werkt alleen maar averechts), maar over het draagvlak voor de maatregelen bij het publiek. De overheid heeft daar een belangrijke rol in als het gaat om informeren en voorlichten. Het draagvlak voor de maatregelen neemt af dat is niet alleen op de horecaondernemers af te wentelen. Rutte gaf tijdens de persconferentie aan dat we allemaal onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Het effect is het grootste als we dit met alle sectoren doen. Daarom vindt KHN het wel bijzonder dat opnieuw de nadruk op de horeca wordt gelegd.

Toename aantal besmettingen

Belangrijk om te benadrukken is dat de toename van het aantal besmettingen volgens het RIVM vooral toe te schrijven aan activiteiten in de persoonlijke sfeer, zoals familiebijeenkomsten, feestjes en borrels. Hier zouden mensen zich onvoldoende aan de hygiënemaatregelen en de anderhalvemeterregel houden. De afgelopen week hebben een aantal zaken (o.a. in Amsterdam en Rotterdam) om deze reden ook hun deuren moeten sluiten, maar dit is zeker niet representatief voor de horeca in deze steden en in Nederland. We betreuren deze besmettingen en willen deze ook zeker niet bagatelliseren, maar het is belangrijk om ons te realiseren dat overal waar mensen samenkomen, kunnen nieuwe besmettingen plaatsvinden: thuis, bij familie, in de sportschool en dus ook in de horeca.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

KHN begrijpt dat als het aantal besmettingen toeneemt, het de taak van de overheid taak is om mensen te wijzen op de risico’s, alert te zijn, de maatregelen in acht te nemen en aanvullende maatregelen te treffen, maar het is bijzonder om daar uitsluitend de horecasector voor te aan te wijzen. De overheidsmaatregelen die nog steeds gelden hakken er enorm in bij de horeca en dit besluit is dan ook enorm teleurstellend. Horecaondernemers snakken naar verlichting van de maatregelen. De horeca volgt de protocollen en KHN blijft haar leden oproepen er alles aan te doen om de veiligheidsmaatregelen te hanteren. Ook blijft KHN de gasten oproepen zich aan de regels te houden. De anderhalve meter afstand is een grote uitdaging, maar elke besmetting is er een teveel dus we moeten gezamenlijk onze verantwoordelijkheid nemen.

In de komende dagen volgt er meer informatie n.a.v. het aanwijzingsbesluit, de kamerbrief en noodverordeningen. Wij zullen jullie via de website op de hoogte houden.

Handige tools

KHN heeft een registratieformulier contactgegevens bron- en contactonderzoek en een modelformulier Gezondheidscheck voor je opgesteld.

Lees ook

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens