Veel ondernemers die net over de grens in België of in Duitsland wonen maar hun bedrijf in Nederland hebben, vissen achter het net wat betreft de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo). Voor die ondernemers is er nu jurisprudentie waardoor zij mogelijk toch aanspraak maken op deze regeling.

Afwijzing op basis van woonplaatsvoorwaarde

De rechter besloot dat de gemeente Maastricht een afgewezen Tozo-aanvraag van twee grensondernemers opnieuw moet beoordelen. De in België woonachtige ondernemers vroegen de coronasteun aan in Maastricht, waar zij hun horecabedrijf hebben (en dus ook belasting betalen). Zij voldeden volgens de gemeente niet aan de woonplaatsvoorwaarde om in aanmerking te komen voor Tozo. De rechter oordeelt nu dat deze zogenaamde woonplaatsvoorwaarde een beperking is van de vrijheid van vestiging binnen de EU.

Wat betekent dit voor jou?

Wat kun je doen als ondernemer in de grensstreek? Klop aan bij jouw gemeente en attendeer ze op dit vonnis. Gebruik hier deze modelbrief voor die je kan aanpassen aan jouw situatie. De kans is aanwezig dat jouw gemeente je in het gelijk stelt ter voorkoming van een juridische procedure. Je hebt de meeste kans op succes als jouw bezwaarprocedure ten aanzien van de Tozo nog loopt.

Het is een stap in de goede richting en de poging waard. Het hele vonnis is na te lezen op: ECLI:NL:RBLIM:2022:3194, Rechtbank Limburg, ROE 20 _ 3505 (rechtspraak.nl).

Lees meer: Rechter geeft grensondernemers gelijk: gemeente Maastricht moet opnieuw kijken naar afgewezen TOZO-aanvragen – ZiPconomy

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens