Wat voor rol speelt de horeca binnen een culturele organisatie, wat wordt er verstaan onder ‘duurzaam ondernemen’, hoe wordt er omgegaan met voedselverspilling en afvalverwerking, en waar vraagt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Deventer goed gemeentelijk beleid voor om een zo prettig mogelijk ondernemersklimaat in de gemeente Deventer te creëren? Een greep uit de onderwerpen die tijdens de Tour de Horeca met raadsleden van de gemeente Deventer aan bod kwamen.
Leerzame middag/avond
De Tour de Horeca is een leerzame middag/avond met als doel de gemeenteraad een inkijkje te geven wat er in de Deventerse horeca speelt en om elkaar beter te leren kennen. Een middag/avond met theorie en veel informatie, maar uiteraard werden er ook een aantal horecagelegenheden bezocht, waaronder The Lemon Tree, McDonald’s en De Sjampetter voor een lekker hapje en drankje.
Huiskamer van de samenleving
Het is belangrijk om te laten zien hoe essentieel de horeca voor de stad, Deventer, en de gemeente Deventer is. ‘De horeca is dé huiskamer van de samenleving en dat moeten wij zo houden. Dan kan alleen maar mét elkaar. De politiek kan ons daarbij helpen en daarom is het van belang dat zij goed op de hoogte zijn wat er in onze branche in Deventer speelt. En dat is best veel op dit moment. Denk aan onderwerpen als duurzaamheid, veilig uitgaan, toenemende regeldruk, minder ‘blauw op straat’ en de eventuele komst van een opvang voor langdurige verslaafden op het grootste horecaplein van onze mooie stad’, aldus Bart Voortman, voorzitter van KHN Deventer.
Ontevredenheid omtrent toenemende regeldruk
Raadsleden en het bestuur van KHN Deventer kijken terug op een geslaagde middag/avond. Joëlle Roesink, Regiomanager van KHN IJsselland is ook erg tevreden: ‘Het was een leerzame en gezellige middag vol goede inzichten en dialoog. Het is fantastisch om de gastvrijheid en passie van de horecaondernemers in Deventer te mogen laten zien aan de raad. Wij zijn als brancheorganisatie positief en dankbaar dat er een mooie opkomst was van raadsleden, maar realiseren ons ook dat veel leden in de gemeente Deventer zich zorgen maken over de toenemende regeldruk en hoge kosten (waardoor de marges onder druk staan), zoals energie- , huur- en personeelskosten. Het is een onzekere tijd, maar de passie voor dit mooie vak blijft! De raadsleden toonden oprechte interesse voor ons vak en dat is heel fijn. Waardevol om elkaar op deze manier te leren kennen.’
Presentatie en manifest
Aan het begin van de Tour de Horeca gaf de regiomanager van KHN IJsselland, Joëlle Roesink, een presentatie over de belangrijkste speerpunten in de horeca en hoe de horeca ervoor staat. De presentatie van Joëlle is hier terugvinden. Tijdens ons bezoek aan McDonald’s werden er vragen gesteld over een gezondere voedselomgeving. In mei dit jaar hebben de fastservicebedrijven een gezamenlijk manifest aan staatssecretaris van Ooijen aangeboden waarin wordt aangegeven dat de bedrijven onderdeel van de oplossing willen zijn. Dit manifest is hier
terug te vinden.
Vind je het leuk om de foto's terug te zien van deze dag? Klik op de onderstaande foto en bekijk het album.