Voorafgaand aan het coronadebat heeft KHN alle partijen input gegeven. Deze input is volledig afgestemd op het onderwerp van het debat: het vaccinatieplan. Ook voor de horeca een belangrijk thema. Het succes van de vaccinatiecampagne bepaalt namelijk ook hoe snel er versoepeling mogelijk is en heeft invloed op het herstel van de economie. Welke input gaf KHN?

KHN heeft vier voor de horeca belangrijke punten meegegeven:

1. Vaccinatieplan moet hand-in-hand gaan met Heropeningsplan

Nederland zit nu economisch voor een groot deel op slot. Het overgrote deel van de horeca was al de periode 15/3-01/06 gesloten, daar komt in ieder geval de periode 14/10-19/01 bij. Clubs en discotheken zijn nog helemaal niet open geweest. Maatregelen en vaccinaties zullen de druk op de zorg verlichten. Dat moet ook ruimte gaan geven voor weer meer economische activiteit. Ook in de horeca.

Maar wanneer mag weer wat? Dat is nu onduidelijk. Er moet dan ook zo snel mogelijk een Economisch Heropeningsplan komen. Met concreet voor de nu gesloten sectoren wat weer wel mag wanneer en onder welke voorwaarden. Voor de horeca heeft KHN concrete ideeën en voorstellen hoe de horeca zo snel mogelijk op een verantwoorde manier open kan. Een succesvol vaccinatieprogramma moet hier nog meer versnelling in kunnen brengen.

2. Zo spoedig mogelijk duidelijkheid over sneltesten en ventilatiemogelijkheden

Er wordt veel gepraat en gespeculeerd over de extra mogelijkheden die sneltesten en ventilatieoplossingen zouden kunnen bieden. KHN vindt het van nationaal belang dat hier zo snel mogelijkheid duidelijkheid over komt (eigenlijk had die duidelijkheid er al moeten zijn). Dat geldt niet alleen voor de horeca maar al die locaties waar mensen samen komen. De overheid moet hier de regie in nemen en zo snel mogelijk duidelijkheid verschaffen. Ondernemers kunnen op basis daarvan beslissen of ze investeringen plegen ja of nee.

3. Het steunpakket moet worden verstevigd tot het moment dat gesloten sectoren weer 100% open zijn

Begin december is bekendgemaakt dat de voorgenomen afbouw van de steunmaatregelen in ieder geval voor Q1 niet doorgaat. De TVL is verbeterd. Dit zijn welkome maar vooral noodzakelijke verbeteringen. Grote delen van de horeca zijn straks minimaal 6 maanden gesloten. Zelfs met de aanpassingen van het steunpakket blijft zo’n 20-40% van de loonkosten en vaste lasten voor eigen rekening van horecaondernemers. Dat houdt niemand oneindig vol. Maar de algemene verwachting nu is toch wel dat het nog wel maanden gaat duren voordat we in de buurt van het oude normaal komen. Ronduit schrijnend is de situatie voor starters (ondernemers die geen referentieomzet van minimaal een maand voor 1 maart 2020 hebben), zij hebben helemaal geen recht op NOW of TVL. Daarom is een structurele, verdere verbetering van het steunpakket noodzakelijk.

4. En ook een sociale oproep…

De berichtgeving van de afgelopen weken maakt dat veel horecaondernemers de toekomst uitermate somber in zien. KHN roept de Tweede Kamer dan ook op om te zorgen voor verandering en meer duidelijkheid.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens