Vandaag heeft KHN-voorzitter Robèr Willemsen, samen met andere vertegenwoordigers van de door de coronacrisis zwaar getroffen sectoren, een gesprek gehad met informateur Mariette Hamer. Dit gesprek ging over het herstel van de economie ná corona. Een update!

Vorige week vrijdag is Mariëtte Hamer door de Tweede Kamer aangesteld als informateur om te onderzoeken hoe er een nieuwe regering kan worden gevormd. Mariëtte Hamer heeft bij haar aantreden aangegeven dat zij het belangrijk vindt dat er onder andere wordt gekeken naar de mogelijkheden voor het herstel van de economie ná corona. Dit is dan ook één van haar concrete opdrachten.

Corona Herstelplan

Robèr Willemsen heeft tijdens het gesprek het Corona Herstelplan van KHN overhandigd. Hierin wordt beschreven wat de horeca, en haar individuele ondernemers, nodig heeft om perspectief en zicht op de toekomst te krijgen. Vandaag zijn deze drie hoofdpunten expliciet zijn benoemd door Robèr Willemsen:

  • Er moet een structurele oplossing komen voor de enorme schuldenberg waar ondernemers straks mee zitten (zowel de schulden bij de overheid als bij leveranciers)
  • Er moet lastenverlichting komen voor de oplopende loonkosten
  • Er moet een (op z’n minst een tijdelijke) oplossing komen voor de knelpunten m.b.t. flexibele arbeid. Bepalingen uit de Wet arbeidsmarkt in balans zorgen ervoor dat flexibiliteit bij de inzet van personeel feitelijk wordt belast met aanzienlijk hogere kosten. Bijvoorbeeld een 5% hogere ww-premie voor inzet van mensen op basis van contracten die niet voor onbepaalde tijd zijn of niet een vast maandbedrag kennen. Die bepalingen uit de WAB moeten tijdelijk buiten werking worden gesteld.

Robèr Willemsen: “Het gesprek met informateur Hamer was goed. Ze heeft ruim de tijd genomen en we hebben onze belangrijke punten, met name de noodzaak voor schuldenverlichting maar tegelijkertijd ook lastenverlichting, goed kunnen overbrengen. Punten die niet alleen gelden voor de horeca, maar ook voor onze collega’s uit de evenementenbranche en reisbranche.”

Vervolg formatieproces

Mariette Hamer moet 6 juni a.s. haar verslag uitbrengen aan de Tweede Kamer. Daarna volgt dan het proces van het formeren van een nieuwe coalitie. KHN heeft nu duidelijk gemaakt wat voor de horeca belangrijk is in een herstel- en transitiebeleid. Dat wordt niet alleen overgebracht bij de informateur maar natuurlijk bij alle politieke partijen in de Tweede Kamer. KHN maakt zich hard voor een toekomstbestendige horeca.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens