Het CBS publiceerde de omzetcijfers van de horeca voor het tweede kwartaal van 2022. Het beeld van een mooi tweede kwartaal na een zware coronaperiode wordt hiermee bevestigd. Het CBS meldt dat de omzet in de horeca in het tweede kwartaal van 2022 steeg met 31,3% ten opzichte van het eerste kwartaal. Dat komt met name door het wegvallen van de coronamaatregelen. Ten opzichte van het tweede kwartaal 2019 is de stijging Q2 2022 18,7%.

Zorgen voor het najaar

De goede omzet in het tweede kwartaal geeft horecaondernemers weer wat (financiële) ruimte, maar we hebben grote zorgen voor het komende (vierde) kwartaal als ook uitgestelde belastingen van de coronacrisis moeten worden afbetaald. Dat komt bovenop de zorgen vanwege de hoge inflatie met hoge energieprijzen, hoge voedselprijzen en hoge loonkosten. Het consumentenvertrouwen en het ondernemersvertrouwen zijn inmiddels ook een stuk lager. Volgens het CBS nam het vertrouwen in het derde kwartaal van 2022 in de meeste bedrijfstakken af en in de horeca was de afname het grootst.

Het CBS rapporteert de inflatie over augustus van 13,6% volgens de Europese berekening, vooral door energieprijzen (+88,2%) gevolgd door hogere voedselprijzen (+10,8%). De horecaprijzen zijn rond de 10% gestegen ten opzichte van een jaar geleden.

Zie ook:

Omzet horeca in tweede kwartaal 2022 hoger dan voor corona (CSB)


Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens