Ondanks alle inspanningen van KHN gaat de toeristenbelasting in 2020 fors omhoog. Naast 7% op de kamerprijs moet ook nog eens €3 per persoon per nacht in rekening worden gebracht. Een gemiste kans, vindt KHN.

KHN heeft gestreden voor behoud van een acceptabele en uitsluitend procentuele heffing. Dit college en ook de gemeenteraad hecht er grote waarde aan dat er een meer evenredige bijdrage komt van de toerist en wil dat de zogenaamde 'budgettoerist' een hogere bijdrage levert. De gewenste meer evenredige bijdrage van toeristen is niet of nauwelijks terug te vinden in het besluit. Dagtoeristen worden niet of nauwelijks extra belast. Een gemiste kans en dit maakt dat veel ondernemers verbolgen, teleurgesteld en boos zijn. Uiteraaard zijn er nog veel meer argumenten om aan te geven waarom het huidige voorstel onredelijk is. We hebben hier eerder uitgebreid en meerdere malen over gecommuniceerd.

Wat kunnen we nu nog doen?
De tarieven voor 2020 zijn definitief. Maar KHN blijft inspanningen verrichten om de tarieven aangepast te krijgen voor 2021. Onder andere door:

  • De kloof tussen dit college/gemeenteraad als tegenstanders van de toeristische branche te overbruggen. Hier wordt volop aan gewerkt.
  • Juridisch verweer: KHN onderzoekt met een team van deskundigen de haalbaarheid of dit kans van slagen heeft.
  • KHN overweegt een eenvoudige klachtenregistratie m.b.t. toeristenbelasting voor gasten in te richten om inzichtelijk te maken hoe toeristen deze nieuwe regeling ervaren.
  • KHN blijft landelijk strijden om inzichtelijk te maken dat de lokale politiek het instrument toeristenbelasting misbruikt.

Kijk hier voor meer informatie over de nieuwe tarieven, administratieve verwerking, etc op de gemeente Amsterdam.

Vragen?
Voor verdere vragen en/of opmerkingen kun je terecht bij Eveline Doornhegge, regiomanager, 06-51490709 / e.doornhegge@khn.nl . Ook onderhoudt zij de contacten met de gemeente Amsterdam en de afdeling belastingen voor specifieke vragen.

Praat en denk mee!
Tijdens het komende hoteloverleg op donderdag 12 december aanstaande van 15.00 tot 17.00 uur in het Art'otel, Prins Hendrikkade 33 in Amsterdam staat de toeristenbelasting op de agenda. Je bent van harte welkom!

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens