Vanmorgen publiceerde het CBS de omzetcijfers van de horeca voor het vierde kwartaal van 2020 en bevestigt daarmee het sentiment onder horecaondernemers. In het vierde kwartaal van 2020 daalde de omzet met bijna 44 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dat is vooral het gevolg van de aanscherping van de coronamaatregelen. Door de verplichte tijdelijke sluiting van eet- en drinkgelegenheden en de wegvallende vraag naar overnachtingen en (zakelijke) evenementen heeft de horeca in het vierder kwartaal fors minder omgezet. In het derde kwartaal maakte de horeca nog een forse opleving door toen de maatregelen werden versoepeld. Over heel 2020 gezien, komt de omzetdaling in de horeca uit op 33,9 procent ten opzichte van 2019. Ondanks het feit dat ondernemen met de strikte coronamaatregelen in veel gevallen nog steeds verliesgevend is, ziet KHN dat uit de cijfers blijkt dat de heropening van de horeca een belangrijke economische bijdrage levert. KHN pleit er dan ook voor dat de horeca snel op een verantwoorde manier haar deuren kan openen, al is het met beperkingen. Ondertussen blijft aanvullende steun keihard noodzakelijk.

Omzetdaling horeca in 2020 ongekend

Door de verplichte tijdelijke sluiting van eet- en drinkgelegenheden en de wegvallende vraag naar overnachtingen en (zakelijke) evenementen heeft de horeca in het eerste (-14 procent), tweede (-50 procent) van 2020 fors minder omgezet. Ook wordt de evenementenbranche enorm hard geraakt; congressen, catering en evenementen draaien nauwelijks omzet en voor clubs & nightlife is er ook nog steeds geen perspectief. Op 1 juni 2020 werden de maatregelen wat versoepeld, waardoor de omzet opveerde met ruim 100 procent, waarmee deze nagenoeg weer kwam te liggen op het niveau van het eerste kwartaal van 2020. In het vierde kwartaal werden de coronamaatregelen opnieuw aangescherpt en daalde de omzet van de horeca met bijna 44 procent ten opzichte van het derde kwartaal.

Ongekende krimp omzet in 2020. Omzet cafés daalt het sterkst in vierde kwartaal

In het vierde kwartaal van 2020 daalde de omzet van cafés het hardst. Zij zetten 70,4 procent minder om dan in het derde kwartaal. Restaurants boekten 56,7 procent minder omzet dan in het derde kwartaal en hotels 51,1 procent minder. De omzetdaling in de andere sectoren ten opzichte van het derde kwartaal was minder sterk, maar nog altijd fors. Overige logiesverstrekking zoals vakantiehuisjes en kampeerterreinen verloren in het vierde kwartaal 23 procent aan omzet, fastfoodrestaurant 19,7 procent en kantines en catering 13,8 procent. De totale omzet van de horeca kromp in 2020 met 33,9 procent ten opzichte van 2019. Dit is de grootste krimp ooit.

Hotels leden grootste omzetverlies in 2020

De vraag naar overnachtingen en (zakelijke) evenementen is door een terugloop in internationaal zakelijk verkeer en toerisme enorm afgenomen. De omzet van hotels nam in 2020 af met 50,8 procent ten opzichte van 2019. De krimp bij de overige logiesverstrekkers was met 13,1 procent een stuk kleiner. In totaal kromp de omzet van de logiesverstrekkers in 2020 met 40,6 procent.

Met 31,2 procent kromp de omzet van eet- en drinkgelegenheden minder hard dan die van de logiesverstrekkers. Voor fastfoodrestaurants viel de omzetdaling met 13,5 procent ten opzichte van 2019 minder laag uit dan voor de andere sectoren. Cafés en restaurants hebben in 2020 respectievelijk 41,7 en 34,6 procent minder omgezet dan een jaar eerder. Kantines en catering ten slotte verloren 35,6 procent omzet.

Bron: CBS - Omzet horeca krimpt ongekend hard door coronamaatregelen (cbs.nl)

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens