Op 6 oktober vond het najaarsoverleg met de Alkmaarse hotels plaats bij het schitterende The Fallon Hotel. Eén van de onderwerpen op de agenda waar heel Alkmaar van mee kan profiteren was de presentatie van de Alkmaar Deals, waarbij gasten worden gestimuleerd door middel van extraatjes om niet één maar twee nachten in Alkmaar te verblijven.

Alle aanwezige hoteliers hebben een heel druk seizoen gehad met een meer dan goede bezetting. De zakelijke gasten weten de hotels gelukkig ook weer te vinden. Voldoende en goed personeel vinden blijft nog wel een probleem. En ook is het spannend hoe het komend winterseizoen zal gaan verlopen door de oplopende (energie-) kosten en koopkrachtdaling.

Energie en duurzaamheid zijn belangrijke thema’s. Daarom werd aandacht gevraagd voor de Energie en Duurzaamheidsscan via de taskforce Vitale Verblijfsrecreatie. Zie ook de whitepaper waarin wordt uitgelegd welke financiële ondersteuning er mogelijk is.

Ook in de energiespecial van KHN staan veel energiebesparingstips en subsidiemogelijkheden. Daarnaast kan een handige poster gedownload worden in drie talen die je in je hotelkamer kan ophangen om je gast te stimuleren hun steentje bij te dragen om te besparen.

Aandachtspunten zijn verder de ontwikkelingen van de hotelmarkt in Alkmaar. Ook al wordt er nu goed gedraaid, er komen rustiger maanden aan. Daarom is het belangrijk dat er ook in de wintermaanden activiteiten en evenementen plaatsvinden waar potentiële gasten op af komen. Hierover wordt zeker nagedacht en er staan een aantal mooie evenementen en acties op stapel, waaronder Alkmaar Deals. Met deze actie worden gasten gestimuleerd om niet één maar twee nachten te boeken door extra’s toe te voegen aan hun reservering d.m.v. shoptegoed, lokale producten of bezoek aan horeca en/of musea. Binnenkort volgt meer info via deze link.

Ook Alkmaar Marketing is druk doende om het seizoen te verlengen en vraagt o.a. aandacht voor een netwerkevent op 28 november waarbij het nieuwe marketingplan wordt gepresenteerd. Daarnaast is de oproep om leuke evenementen en activiteiten te bedenken voor 450 jaar Alkmaar Ontzet. Dit zal een heel jaar gevierd worden in de hele stad. Hier is vanuit de gemeente subsidie voor beschikbaar:

450 jaar Alkmaar Ontzet - Jouw Historie, Jouw Victorie (alkmaarprachtstad.nl)

In de KHN sectorspecial overnachten is ook veel informatie en inspiratie te vinden.

Het verhuren van particuliere woningen is ook nog zeker een aandachtspunt. Nina Groot van de gemeente Alkmaar vertelt dat de gemeente nu meer mogelijkheden heeft om dit te reguleren, zoals het invoeren van een registratieplicht. Airbnb heeft per brief laten weten dat er vanaf 1 januari 2023 verplicht een btw-nummer aangevraagd moet worden om te kunnen adverteren op het platform. Dit werpt zeker ook een drempel op voor een aantal aanbieders.

Voor het complete verslag klik hier.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens