We hopen dat alle ondernemers met een terras, ondanks het wisselvallige weer, toch veel gasten kunnen verwelkomen en dat de gasten de coronamaatregelen goed opvolgen.

We ontvangen berichten vanuit handhaving dat het algemene beeld positief is, maar dat enkele terrassen niet aan de huidige richtlijnen voldoen. Hierbij nog even de meest gestelde vragen op een rij:

In de tijdelijke regeling maatregelen covid 19 is het alleen toegestaan buitenterrassen geopend te hebben. Welke ruimtes gelden als buitenterras en mogen dus geopend zijn voor publiek?

Alleen ruimtes die op de drank- en horecavergunning en de terrasvergunning staan aangegeven als ‘terras’ mogen open zijn voor publiek, mits er aan de RIVM maatregelen gehouden kan worden. Ondanks dat bepaalde binnenruimtes een pui/dak kunnen openzetten, kunnen deze ruimtes niet als terras worden gebruikt. Ze zijn namelijk in de vergunningen geclassificeerd als binnenruimte. En dit kunnen we niet tijdelijk omzetten naar een terras.

Aan welke voorwaarden moet een buitenterras voldoen?

Onder een buitenterras wordt verstaan een terras dat aan de bovenzijde of aan drie zijden open is en in de buitenlucht is gesitueerd. Het compartimenteren van terrassen (op grond van bestaande exploitatievergunningen) is niet toegestaan. Binnenterrassen - in bijvoorbeeld een winkelcentrum, een gebouw of een stationshal - blijven gesloten. Volledig overkapte en afgedichte buitenterrassen zijn niet toegestaan.

Mogen er meerdere terrassen met maximaal 50 personen geëxploiteerd worden?

Dat mag als er sprake is van daadwerkelijk verschillende terrassen, dus bijvoorbeeld aan de voor- en achterkant van een pand of aan de gevel en aan de overzijde van de weg. Het mag niet als één terras in verschillende delen is gesplitst. Ook mogen bestaande terrassen niet gecompartimenteerd worden door zelf de inrichting te wijzigen zodat er meerdere terrasdelen ontstaan.

Mogen bezoekers staan op het terras?

Nee, bezoekers op een terras moeten geplaceerd worden op een zitplaats en daar gebruik van maken. Ze moeten zich zo min mogelijk bewegen over het terras en mogen dus niet zelf op zoek naar een zitplaats en niet zelf drankjes/hapjes ophalen of binnen bestellen.

Mogen eet- en drinkgelegenheden ook nog doen aan afhaal en bezorgen?

Ja, de bestaande mogelijkheden voor afhalen en bezorgen blijven ongewijzigd. Wel is het voor ondernemers van belang goed na te denken over het reguleren van bezoekersstromen.

Daarnaast mag er op terrassen niet aan zelfbediening worden gedaan, bezoekers mogen dus niet iets kopen als afhaal en dan op het terras plaatsnemen, niet tijdens openingstijden van terrassen en ook niet daarvoor of daarna. Ook blijft gelden dat afhaal alleen mag voor producten voor gebruik anders dan ter plaatse. Producten die voor afhaal worden meegegeven moeten dus goed verpakt worden en mogen niet geopend zijn en dus geschikt zijn voor directe consumptie.

Mag ik aan afhaal doen vanaf het terras?

Nee, de bezoekersstromen voor afhaal en het terras moeten gescheiden worden.

Vragen

Wij hopen jullie hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht je toch nog vragen hebben dan kan je contact opnemen met Jules Steenis via 06 14 12 55 86 of bergenegmondschoorl@khn.nl.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens