Michael Boekholt, eigenaar van lunch- en borrelcafé De Beurs in Schiedam, kijkt ondanks afgelopen jaar nog positief naar de toekomst. “Dankzij de lobbyinzet van KHN en ook de goede contacten van KHN Schiedam met de gemeente heb ik het vol kunnen houden. Maar het moet niet te lang meer duren.”

De gemeente en KHN Schiedam hebben een goede relatie. Deze heeft afgelopen jaar tot een aantal lobbysuccessen geleid: huurvermindering, kwijtschelding van precario én verwarmde kussens voor het terras.

Huurvermindering

De gemeente biedt huurvermindering op gemeentelijke panden. KHN Schiedam is hierover met de gemeente in gesprek gegaan. Dit ging onder het mom van ‘geef als gemeente het goede voorbeeld’. De gemeente stond hier heel welwillend tegenover. Michael: “Personeel en huur zijn nou eenmaal de grootste kostenposten en als deze gehalveerd worden is dat heel welkom. Zo dragen we samen de lasten.”

Gemeente ruimhartig met precario en verruiming terras

De gemeentelijke precariobelasting was in eerste instantie alleen kwijtgescholden voor de periode dat de horeca gesloten was. Michael: “KHN Schiedam heeft goede gesprekken gevoerd met de gemeente. Uiteindelijk hebben ze het zo voor elkaar gekregen dat ook over heel 2021 geen precario betaald hoeft te worden. Op deze zelfde manier is onlangs de verruiming goedgekeurd en kan ik mijn terras uitbreiden.”

Terras toch volledig benutten

Michael hoopte 1 april weer open te kunnen met zijn terras, maar helaas besloot de overheid anders. Maar als het moment wel daar is, dan is De Beurs er helemaal klaar voor. Michael: “Elk horecabedrijf met een terras krijgt van de gemeente verwarmde kussens voor op het terras. Zo kunnen wij, ook als het in het voorjaar nog kouder is, het terras toch volledig benutten. Heel fijn, want we verwachten voorlopig met de horeca nog aan buiten gebonden te zijn. KHN Schiedam heeft het voor elkaar gekregen dat de gemeente de kussens subsidieert. Dit is zeer welkom, want voor dit soort investeringen heb je als horecaondernemer nu absoluut geen ruimte.”

Lobbykracht

Michael geeft aan dat KHN er lokaal, maar ook richting politiek Den Haag, altijd goed bovenop zit. Eén gezamenlijk stem richting politiek Den Haag is voor hem dé belangrijkste reden voor zijn lidmaatschap. “Ik ben blij met de coronasteunmaatregelen. Deze zijn zeker een verdienste van het lobbywerk van KHN. Maar hier ben ik geen ondernemer voor geworden. Ik wil niet afhankelijk zijn, dan had ik net zo goed in loondienst kunnen gaan.” Ook is Michael blij dat hij altijd bij zijn KHN-regiomanager terecht kan: “Zij is voor mij hét aanspreekpunt als er problemen zijn. Met de kennis en ervaring van de regiomanager kan ik er van op aan dat ik altijd een goed advies krijg.” Het is nu nog even volhouden, maar zodra de horeca weer open kan verwacht Michael dat gasten ook massaal naar de horeca komen. “Het eerste half jaar zal elke zaak dan vol zitten. Maar de vraag is wel wanneer dit gebeurt, want ik red het niet heel lang meer met alleen koffie en taart to go.”


Benieuwd hoe KHN jou als horecaondernemer kan helpen?

Maak gratis een afspraak

Frank de Reu

"Als KHN Zeeland werken we nauw samen met de veiligheidsregio, Recron en Vekabo. Die samenwerking is op Zeeuws niveau zo goed, dat men in Den Haag met belangstelling kijkt naar de behaalde resultaten. Laten we hopen dat we weer een succesvol en veilig zomerseizoen kunnen draaien"

Frank de Reu – regiovoorzitter Zeeland

Gratis afspraak