Wij zijn klaar met de beruchte Rokinfile. Niet alleen in de kerstvakantie is het een drama, maar vrijwel elke dag. Automobilisten doen over twee kilometer meer dan een uur. Maar ook in de rest van het stadshart ontstaat regelmatig een compleet verkeersinfarct, zoals op het Mr. Visserplein, delen van het Wallengebied en rondom het Koninklijk Paleis.

Het is onvoorstelbaar dat de gemeente hierop nog steeds niet ingrijpt en alleen met tekstkarren en verkeersregelaart het probleem denkt te kunnen oplossen. Afgelopen periode is gebleken dat dit niet helpt. Wat ons betreft is de maat vol en hebben we samen met onze partners MKB Amsterdam en Vereniging Amsterdam City via de media aandacht gevraagd voor dit dossier.

We willen dat het autoverkeer op deze route door de binnenstad ernstig wordt beperkt. Wij vragen de gemeenteraad op korte termijn een 24/7 inrijdverbod voor alle motorvoertuigen in te stellen vanaf de Blauwbrug over de Amstel bij het Waterlooplein, met uitzondering voor bestemmingsverkeer. Dit moet de gemeente de tijd geven een systeem met ‘intelligente toegang’ in te voeren, waar nu elders in de stad mee wordt geëxperimenteerd.

Politieke aarzelingen

Rigoureuze maatregelen, zoals nu voorgesteld, zijn lange tijd uitgesteld vanwege grote onderhoudswerkzaamheden in het stadhart, maar ook om politieke aarzelingen. Uiteraad hebben we ook zelf wel eens getwijfeld of een sterke beperking van het autoverkeer op deze route wel goed zou zijn voor het ‘gastvrije imago’ van de stad. We zijn er van overtuigd dat dit telkens terugkerende verkeersinfarct vele malen erger is voor dat imago. De ronkende, vrijwel stilstaande file zorgt voor een slecht woon-, werk-, uitgaans- én winkelklimaat. Dat maakt de binnenstad er niet aantrekkelijker op. Maatregelen zijn nú nodig.

De steeds langer en vaker voorkomende rij auto’s symboliseert drukte die door veel ondernemers in het centrum op die momenten niet altijd wordt herkend, maar Amsterdammers er mogelijk wel van weerhoudt nog naar het centrum te komen. De aankondiging van een autoluwe binnenstad conform het coalitieakkoord zien we nog maar beperkt terug in acties. Het gaat ons niet snel genoeg. De noodzaak is groter dan ooit. Zowel bewoners als ondernemers zijn er klaar voor om stappen te zetten. Waar wachten we nog op?

Intelligente toegang

Omdat de invoering van een systeem met intelligente toegang, waarbij je alleen toegang hebt als je bijvoorbeeld een reservering hebt voor een parkeerplaats in een parkeergarage, nog de nodige voorbereidingstijd zal kosten, pleiten wij ervoor om te beginnen met een inrijverbod voor alle motorvoertuigen die geen bestemming binnenstad hebben.

Uiteindelijk willen we naar een systeem met intelligente toegang. Hierbij controleren camera’s of je een parkeervergunning of gereserveerde plek in een parkeergarage op deze route hebt. Ook de ondernemers, toeleveranciers en taxi’s blijven toegang houden. Hier is maatwerk voor nodig en zijn de nodige hobbels nog te nemen. Niet alleen voor het parkeren in de garages, maar ook voor het laden en lossen in de venstertijden, de valet parking van de grote hotels of bezoekers van de bewoners. Dit vereist nadere uitwerking.

De media heeft onze boodschap opgepakt. Zie meegezonden artikelen. Ook in de gemeenteraad gaan er geluiden op dat ze er snel mee aan de slag willen. We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.

Het Parool: Ondernemers zijn klaar met Bijenkorffile en pleiten voor inrijverbod
De Telegraaf: Inrijverbod voor de Bijenkorffile

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens