Recent zijn een aantal horecabedrijven gesloten na het constateren van een overtreding van het verstrekken van alcohol aan een minderjarige. De gemeente is voornemens de regels aan te scherpen en zonder enige waarschuwing bij een eerste overtreding je zaak voor een week te sluiten. KHN heeft verweer gevoerd en zit nog in een actief lobby proces om dit te voorkomen.

Dat neemt niet weg dat er ook aandacht moet zijn voor verbetering van de naleving. We zijn ervan overtuigd dat ondernemers niet willens en wetens alcohol verstrekken aan minderjarigen. Desondanks heeft eerder onderzoek laten zien dat in maar 19% van de gevallen in Amsterdam de regels correct worden nageleefd als een jongere een alcoholisch drankje bestelt.

De praktijk is weerbarstig gebleken en veel medewerkers en ondernemers gaan toch de mist in. Uiteraard realiseren we ons dat er veel uitdagingen zijn en het lastig is focus te houden op de naleving als er nauwelijks jongere bezoekers in je zaak komen, maar ook dan moeten we meer aandacht hebben voor check van ID’s van jongeren. Er is een zogenaamde vergewisplicht voor alle jongeren die een alcoholische bestelling doen. Laten we voorbeeld nemen aan de supermarkten. Daar is het nu gebruikelijk dat elke jonge koper van alcohol wordt gecontroleerd op leeftijd door de ID te checken.

We doen een dringende oproep aan ondernemers meer oog te hebben voor betere naleving van de regels. Onderstaand enkele hulpmiddelen om je als ondernemer en team te ondersteunen.

Gemeente heeft nog enkele plaatsen beschikbaar en zoekt bedrijven die vrijwillig mee willen doen aan een pilot om betere naleving te realiseren

  • De gemeente zoekt horecabedrijven die deel willen nemen aan de NIX18 pilot die wordt uitgevoerd door Objectief.
  • Het ministerie van VWS verleent subsidie waardoor deelnemende horecabedrijven 50% korting krijgen. Voor € 326,70 (inclusief BTW) wordt een deelnemend horecabedrijf 4 keer (1x per kwartaal) bezocht door een minderjarige testkoper die alcohol probeert te kopen. Als er niet wordt nageleefd wordt er per kwartaal maximaal één herhalingsbezoek uitgevoerd. Het resultaat wordt hierbij teruggekoppeld zodat de ondernemer hiervan kan leren.
  • Horecabedrijven die meedoen worden tijdens de duur van de pilot niet meegenomen in de handhaving op NIX18. De gemeente Amsterdam betaalt de projectkosten en de deelnemende horecabedrijven krijgen van Objectief een factuur.

Heb je interesse? Stuur dan een mail naar regiomanager Eveline Doornhegge via e.doornhegge@khn.nl / 06 51 49 07 09. Ook voor vragen kun je bij haar terecht.

We hebben eerder ervaren dat alleen bij herhaaldelijke controles de naleving beter wordt. Het is een kans om nu mee te doen onder deze gunstige voorwaarden. Meld je snel aan, want vol =vol. Bij succes van de pilot zullen we overwegen dit door te zetten. Het is aannemelijk dat de kosten dan hoger zullen zijn. Echter een sluiting van een week van je zaak is vele malen kostbaarder.

Ook dit najaar voert de gemeente weer een grootschalig nalevingsonderzoek uit. KHN streeft ernaar dat de naleving dan vele malen beter gaat zijn. We kunnen het ons als sector niet langer veroorloven dat dit niet beter gaat. We doen een dringende oproep aan ondernemers om hier meer aandacht voor te hebben in hun dagelijkse bedrijfsvoering. Doe mee aan de pilot en gebruik de tools die we daarvoor beschikbaar hebben.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens