Ruim 51 miljoen kilo voedsel gaat in de Nederlandse horeca de prullenbak in. Dat kan anders. Om horecaondernemers in een pittige tijd daarbij te helpen, organiseren Up New Food (Midpoint Brabant) en 013Food de Horeca Food Waste Challenge.
Restaurants en eetcafés in Midden-Brabant kunnen gratis meedoen en krijgen zo de kans om voedsel én geld te besparen. Inschrijven kan tot en met maandag 31 oktober aanstaande.
In de Horeca Food Waste Challenge gaan maximaal 20 horecaondernemers aan de slag om voedselverspilling drastisch te verminderen. Met de ingevlogen expertise van Wastewatchers gaan ze afval meten en analyseren. Meer inzicht leidt tot andere keuzes en meer rendement. Eerder dit jaar bespaarden horecaondernemers gemiddeld ruim 54% met deze challenge.
Horecaondernemers hebben het nu niet makkelijk. Stijgende grondstofprijzen, minder personeel en hoge energieprijzen. Waarom dan deze challenge, juist nu? De inhoud van de kliko is in de horeca het afgelopen jaar niet afgenomen, wat betekent dat duur betaalde grondstoffen verspild raken, terwijl letten op de kosten nog nooit zo belangrijk is geweest. In deze challenge kijken we waar je kunt besparen in jouw bedrijfsproces. En dat is de eerste stap naar meer rendement.
Restaurant De Burgerij in Tilburg deed mee met die eerdere challenge. Eigenaar Joris van Corven: “We zijn een bourgondisch restaurant, maar gasten kregen hun bord niet leeg. We gooiden te veel weg, dat verbaasde ons echt. We hebben nu kleinere porties en een vaste menukaart. We hebben daardoor minder waste én minder kosten. Terwijl we nog steeds lekker bourgondisch zijn. Ik kan het iedere ondernemer aanraden om mee te doen. Ook omdat andere ondernemers je inspireren.”
In november begint de challenge met een intakegesprek met Wastewatchers. Eind maart sluiten we af met de resultaten en de best practices. Er kunnen maximaal 20 ondernemers meedoen. Up New Food (Midpoint Brabant), 013Food en Rabobank werken samen als partners aan het verminderen van voedselverspilling. Daardoor zijn er voor de horecaondernemers geen kosten verbonden aan de Food Waste Challenge.
Heb jij een restaurant of eetcafé in de gemeente Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg, of Waalwijk? En wil meer weten of meedoen? Bel of mail Nicole van Hoof via nicolevanhoof@midpointbrabant.nl of 06 20 88 95 93.