Ruim 51 miljoen kilo voedsel gaat in de Nederlandse horeca de prullenbak in. Dat kan anders. Om horecaondernemers in een pittige tijd daarbij te helpen, organiseren Up New Food (Midpoint Brabant) en 013Food de Horeca Food Waste Challenge.

Horeca Food Waste Challenge: Slimmer en gerichter ondernemen in onzekere tijden

Restaurants en eetcafés in Midden-Brabant kunnen gratis meedoen en krijgen zo de kans om voedsel én geld te besparen. Inschrijven kan tot en met maandag 31 oktober aanstaande.

Resultaat in kilo’s en euro’s

In de Horeca Food Waste Challenge gaan maximaal 20 horecaondernemers aan de slag om voedselverspilling drastisch te verminderen. Met de ingevlogen expertise van Wastewatchers gaan ze afval meten en analyseren. Meer inzicht leidt tot andere keuzes en meer rendement. Eerder dit jaar bespaarden horecaondernemers gemiddeld ruim 54% met deze challenge.

Waarom nu?

Horecaondernemers hebben het nu niet makkelijk. Stijgende grondstofprijzen, minder personeel en hoge energieprijzen. Waarom dan deze challenge, juist nu? De inhoud van de kliko is in de horeca het afgelopen jaar niet afgenomen, wat betekent dat duur betaalde grondstoffen verspild raken, terwijl letten op de kosten nog nooit zo belangrijk is geweest. In deze challenge kijken we waar je kunt besparen in jouw bedrijfsproces. En dat is de eerste stap naar meer rendement.

Minder waste maar nog net zo bourgondisch

Restaurant De Burgerij in Tilburg deed mee met die eerdere challenge. Eigenaar Joris van Corven: “We zijn een bourgondisch restaurant, maar gasten kregen hun bord niet leeg. We gooiden te veel weg, dat verbaasde ons echt. We hebben nu kleinere porties en een vaste menukaart. We hebben daardoor minder waste én minder kosten. Terwijl we nog steeds lekker bourgondisch zijn. Ik kan het iedere ondernemer aanraden om mee te doen. Ook omdat andere ondernemers je inspireren.”

Plek voor slechts 20 ondernemers

In november begint de challenge met een intakegesprek met Wastewatchers. Eind maart sluiten we af met de resultaten en de best practices. Er kunnen maximaal 20 ondernemers meedoen. Up New Food (Midpoint Brabant), 013Food en Rabobank werken samen als partners aan het verminderen van voedselverspilling. Daardoor zijn er voor de horecaondernemers geen kosten verbonden aan de Food Waste Challenge.

Meer weten of meedoen? Stuur een e-mail vóór 31 oktober 2022

Heb jij een restaurant of eetcafé in de gemeente Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg, of Waalwijk? En wil meer weten of meedoen? Bel of mail Nicole van Hoof via nicolevanhoof@midpointbrabant.nl of 06 20 88 95 93.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens