Net voor de jaarwisseling heeft de gemeenteraad ingestemd met een nieuw beleid voor recreatie en horeca in het buitengebied van de gemeente Berg en Dal. Bij de totstandkoming hebben diverse partijen, waaronder de horeca, hun inbreng geleverd. Dit heeft geleid tot beleidsregels waarbij iedereen wat water bij de wijn heeft gedaan.

Veranderingen
Ook in het buitengebied vinden veel veranderingen plaats. Mensen hebben steeds meer tijd om te recreeren, er spelen grote veranderingen in de agrarische sector waardoor gezocht wordt naar nieuwe activiteiten die inkomsten opleveren. Ook voor horeca is het van belang dat er een goed evenwicht wordt gevonden tussen rust en natuur in het buitengebied waardoor het voor bezoekers aantrekkelijk is om te komen wandelen en fietsen, en activiteiten waardoor het buitengebied levendig blijft.

Eerder beleidsstuk
Daarom wordt in gemeente Berg- en Dal wordt al een aantal jaren gesproken over nieuwe beleidsregels voor recreatie en horeca in het buitengebied. Een eerste beleidsstuk werd na veel discussie door de gemeenteraad afgewezen. Onder andere na veel kritiek vanuit de horeca, verwoord door KHN Werkgroep Horeca Berg en Dal. Het voorgestelde beleid gaf teveel ruimte aan nieuwe activiteiten, terwijl niet duidelijk was hoeveel initiatieven voor horeca- en vrijetijdsbedrijven er nu eigenlijk spelen. Dit zou te koste kunnen gaan van rust, ruimte en natuur. Ook zou het kunnen leiden tot teveel concurrentie met bedrijven in de kernen van de gemeente. Dat zou nadelige gevolgen hebben voor de aantrekkelijkheid en levendigheid van Groesbeek en de andere dorpen.

Water bij de wijn
Tijdens veel gesprekken met diverse partijen (horeca, maar natuurlijk ook de agrarische sector) over sluitingstijden, geluid, bedrijfsgrootte en toegestane horeca-activiteiten, hebben alle partijen op een aantal standpunten water bij de wijn gedaan. Daardoor werd het mogelijk dat de gemeente nu toch een nieuw beleidskader kon opstellen dat uiteindelijk in de gemeenteraad is goedgekeurd.

Via deze link vind je het goedgekeurde beleidskader: Beleidskader Recreatie en Horeca in het buitengebied bergendal - iBabs RIS

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens