Maandag 4 juli 2022 heeft burgemeester Mieke Baltus samen met de horeca en de politie het Convenant Veilig Uitgaan ondertekend. Het doel van het convenant is om met de verschillende partners samen te werken aan een veilig uitgaansklimaat in Lelystad.

Overlast en geweld als gevolg van het uitgaansleven wordt zoveel mogelijk, bij voorkeur preventief, beperkt. Iedere vier jaar wordt het convenant aangepast aan de huidige situatie. Het huidige convenant is verlopen. In samenwerking met de horeca, politie en gemeente is een nieuw convenant opgesteld. Het convenant 2022-2025 heeft een looptijd tot 1 januari 2026.

Afspraken

In het convenant zijn afspraken gemaakt welke bijdrage iedere partij levert om een veilig uitgaansklimaat te creëren. De afspraken zijn gemaakt op de onderdelen veiligheid en bescherming van bezoekers en personeel, tegengaan van middelengebruik, kwaliteit van het openbare gebied, toezicht en handhaving, sanctionering en overleg, communicatie en monitoring. Burgemeester Mieke Baltus: “Als nieuwe horecabedrijven zich vestigen in Lelystad, zijn ook zij van harte welkom om zich aan te sluiten bij het convenant. Hoe meer horecabedrijven zich aansluiten, des te meer kunnen we zorgen voor een veilig uitgaansklimaat in Lelystad.”

Ondertekening per onderneming

Sinds de vorige convenantperiode is er veel gebeurd. Het uitgaansgebied is voortdurend in beweging. Er zijn regelmatig wijzigingen in eigenaren en namen van horecagelegenheden en zijn een aantal horecagelegenheden gestopt. Op dit moment is het uitgaan voornamelijk geconcentreerd op het horecapleintje en in het Stadshart van Lelystad. De komende periode kan dit beeld veranderen. In deze nieuwe periode is gekozen voor een actieve rol van de individuele horecaondernemer. Dat betekent dat het convenant door iedere horecaonderneming wordt ondertekend.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN)

Koninklijke Horeca Nederland ondersteunt dit convenant en de uitvoering ervan. Ook is KHN Lelystad de gesprekspartner als vertegenwoordiger van de horeca voor het gemeentebestuur. Naast cafébedrijven kunnen ook andere horecagelegenheden deelnemen aan het convenant. Denk hierbij onder andere aan de alcoholvrije horeca die ’s nacht open is, maar ook aan snackbars en andere eetgelegenheden die ’s nachts open zijn.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens