Op vrijdag 12 mei organiseert HeelHaarlemmermeer de Proeverij in The Farm Kitchen in Hoofddorp. Dit evenement is een voorproefje van het nieuwe impactprogramma dat in de tweede helft van 2023 van start zal gaan.

Het eerste onderwerp van dit programma is het voedselsysteem in Haarlemmermeer.

Aanmelden
Mensen die mee willen werken aan een duurzamer en gezonder voedselsysteem in Haarlemmermeer zijn van harte welkom. Dat kan namens een bedrijf zijn, vanuit de overheid, het onderwijs of als burger. Deelname is gratis.

Aanmelden kan via de site heelhaarlemmermeer.nl/impactprogramma.

Het impactprogramma van HeelHaarlemmermeer wil de verduurzaming van de gemeente en al haar inwoners en bedrijven versnellen. Dat gebeurt door de kennis en krachten van inwoners, studenten, ondernemers, gemeente en maatschappelijke organisaties te bundelen tot impactvolle initiatieven. Door de samenwerking ontstaan nieuwe inzichten, oplossingen en verbindingen die anders niet tot stand waren gekomen.

Voedselsysteem als eerste onderwerp
Maar liefst 20-30% van de broeikasgassen zoals CO2 wordt veroorzaakt door ons voedselsysteem. En maar 5% van wat we eten in onze provincie komt hier ook vandaan. Elke maaltijd op ons bord legt gemiddeld 40.000 kilometer af. En ondertussen heeft de helft van de inwoners in Haarlemmermeer last van overgewicht. In het impactprogramma worden oplossingen bedacht om voeding slimmer, gezonder en duurzamer te maken. Het programma start in de tweede helft van 2023.

Programma Proeverij 12 mei
Tijdens de Proeverij wordt verkend hoe de samenwerking eruit kan zien. Het evenement vindt tussen 14.00 en 18.00 uur plaats in The Farm Kitchen in Hoofddorp (naast het station). Er wordt die middag gewerkt aan 4 onderwerpen:

  • Meer plantaardig eten: hoe verzilveren we de kansen van plantaardige voeding?
  • Minder voedsel verspillen: wat kunnen we doen om te zorgen dat verspilling van het eten dat we produceren vermindert?
  • Gezonder eten: hoe schotelen we een menu voor dat leidt tot gezondere en gelukkigere inwoners en minder zorgkosten?
  • Lokaal produceren: wat kunnen we doen om meer ‘uit eigen regio’ en ‘seizoensgebonden’ te gaan eten?

Ook is er een concreet project waar al aan wordt gewerkt door verschillende lokale partners:

  • Agroforestry Haarlemmermeer: deelnemers kunnen meedenken over hoe je op vernieuwende manieren bomen en struiken kunt combineren met akkerbouw.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens