Recent heeft de gemeenteraad van Nijmegen ingestemd met een nieuw terrassenbeleid.

In 2014 werd het huidige terrasbeleid ingevoerd voor gemeente Nijmegen met de afspraak dat het na enkele jaren geëvalueerd zou worden. Vóór de coronacrisis is die evaluatie in gang gezet. Er hebben verschillende gesprekken plaatsgevonden met gemeente, ondernemers en het bestuur van KHN Groot Nijmegen. Bij veel ondernemers hebben we gepolst wat de ervaringen waren met het terrassenbeleid.

Eind 2019 organiseerde de gemeente een inspraakbijeenkomst waarvoor horecaondernemers en inwoners werden uitgenodigd. Gelukkig waren er (na een oproep vanuit KHN) veel ondernemers aanwezig. Zoals namelijk verwacht hadden zich ook diverse kritische inwoners aangemeld, die steeds gepleit hebben voor verdere beperkingen aan de terrassen en vooral voor het vervroegen van de sluitingstijden.

Vanuit KHN hebben we steeds benadrukt dat levendige terrassen belangrijk zijn voor een aantrekkelijke stad, wat aansluit bij de visie die de raadsleden zelf ook hebben en wat aansluit bij de wensen van onze gasten. Ook hebben wij aangegeven dat er al strenge landelijke regels gelden voor onder andere geluid op terrassen maar dat de gemeente daar niet ook nog extra regels aan toe hoeft te voegen.

Al deze activiteiten hebben geleid tot nieuwe terrasregels waar we volgens mij blij mee mogen zijn. En dat hebben we tijdens het inspreken bij de gemeenteraadsvergadering dan ook sterk benadrukt.

Korte toelichting op het nieuwe beleid. De regels zijn grotendeels onveranderd, met hier en daar kleine aanpassingen, zoals:

  • De terrasregels zijn eenvoudiger, met duidelijke en heldere voorwaarden;
  • De sluitingstijden blijven ongewijzigd;
  • Er is een mogelijkheid gekomen om ook in een binnentuin een terras te hebben;
  • Het is mogelijk geworden om (onder voorwaarden) om een terras ook ’s winters te blijven gebruiken;
  • Er zijn mogelijkheden om (ook weer onder diverse voorwaarden) een aanvraag te doen om de terrasverruiming definitief te maken;
  • Er zijn betere regels rond evenementen, om te voorkomen dat je plotseling je terras weg moet halen.

Note:
Recentelijk hebben we weer overleg met gemeente Nijmegen gehad. Daarbij werd aangegeven dat de regeling voor de verruimde terrassen afloopt op 31 december aanstaande. Natuurlijk hebben we direct ingebracht dat de regeling bedoeld was om tijdens de 1.5m maatregelen genoeg gasten op onze terrassen te kunnen ontvangen. We hebben daarom dringend verzocht om de terrasverruiming te verlengen. Wij verwachten dat het wel even duurt voordat hier een besluit over genomen wordt. Vandaar de suggestie aan jullie om na te denken over de aanvraag van een ruimer terras omdat we niet zeker weten of de huidige regeling verlengd wordt.

Het bestuur wenst je alvast fijne feestdagen.

Bijlage: Terrassenota Nijmegen 2022

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens