Hotels Stars Union (HSU) is het Europese Hotelsterren Classificatiesysteem waar inmiddels 21 Europese landen aan mee doen. Wij zijn de licentiehouder om het HSU-systeem te kunnen hanteren in Nederland. Meedoen aan het hotelsterrensysteem is in Nederland vrijwillig.

We hebben de audits van de hotels die meedoen in Nederland uitbesteed aan een externe partij. Ben je als hotel officieel geclassificeerd, dan mag je ‘de sterren’ ook voeren in je uitingen. Met dit sterrensysteem weten gasten beter wat ze aan faciliteiten en dienstverlening kunnen verwachten. Een onafhankelijke partij zegt immers iets over de kwaliteit die gasten mogen verwachten.

Nieuwe classificatieregels voor 2025-2030

Eens in de 5 jaar wordt het hotelclassificatiesysteem herzien en waar nodig aangepast. Vorige week zijn de nieuwe classificatieregels voor de periode 2025-2030 vastgesteld. Bij deze nieuwe criteria wordt meer rekening gehouden met duurzaamheidsaspecten en deels geanticipeerd op Europese regelgeving bijvoorbeeld ten aanzien van eenmalige verpakkingen. Vanzelfsprekend zullen de nieuwe regels tijdig via Hotelsterren.nl bekend worden gemaakt. Hotels die meedoen aan Hotelsterren.nl zullen hierover natuurlijk tijdig rechtstreeks worden geïnformeerd.

Officiële hotelsterren ook op steeds meer platforms. Booking.com grote afwezige

De officiële sterren worden door een goede samenwerking gelukkig ook steeds vaker getoond op online platforms. Op Google en Expedia bijvoorbeeld worden de sterren alleen getoond als hotels ook daadwerkelijk geclassificeerd zijn. Daar ligt dus een samenwerking tussen platform en HSU aan ten grondslag.

Booking doet daar helaas nog niet aan mee en laat het over aan het hotel. Als een hotel aan Booking meldt dat ze bijvoorbeeld 3 sterren hebben dan neemt Booking dit zonder enige controle over.
Een hotel dat stelt dat ze een bepaald aantal sterren heeft zonder dat er een officiële classificatie heeft plaats gevonden misleidt de gast. Door de opgave van een hotel zelf klakkeloos over te nemen doet Booking zichzelf te kort. Daarmee laten ze immers de mogelijkheid bestaan dat er onjuiste informatie op hun website staat. Wij zullen dan ook bij Booking blijven pleiten voor een samenwerking en afstemming tussen HSU en Booking.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens