Overlast, illegale taxi’s, crimineel geld dat welig tiert en agenten die machteloos zouden toekijken: de ombudsman schets een onthutsend beeld van nachtelijk Amsterdam. Hij woont tijdelijk op de Wallen en gaat regelmatig een nacht op stap in de uitgaansgebieden. Recent zijn onze voorzitter Pim Evers en bestuurslid Arjan de Waard met hem meegegaan. Pim is nadien ook nog een nacht met burgemeester Halsema op stap geweest. KHN voelt de noodzaak het sensationele beeld wat te nuanceren.

Uiteraard zijn er verbeterpunten. Op sommige plekken en momenten is het erg druk, lawaaiierig en ligt er afval op straat. Maar de ombudsman generaliseert en stigmatiseert. Hij heeft geen diepgaand onderzoek gedaan. Volgens hem is dat ook niet nodig. Maar is een ombudsman die geen onderzoek doet geloofwaardig? Enkele excessen worden aangeduid alsof elke ondernemer crimineel is.

'Het zijn deze uitwassen die tot overlast zijn, zoals wildplassen, kotsen, geluidsoverlast', aldus Pim Evers. 'Tegen deze zaken moet gericht worden opgetreden'. We hopen dat de gemeente en in het bijzonder, mevrouw Halsema, er wat genuanceerder in zit. Na het zomerreces gaan we hierover met haar in gesprek.

Reactie op de geuitte klachten

  • Tientallen jaren geleden waren de Wallen een gebied vol drugsspuiten, dealers en mensenhandel en durfden velen er niet te komen en voelde men zich onveilig. Nu is het gebied ontzettend druk. Dat is een positieve ontwikkeling waar nog steeds aan te verbeteren valt.
  • De drukte lijkt zich te concentreren op een steeds kleiner gebied. Raamprostitutie was enkele jaren geleden nog over vier straten verdeeld, waar dat er nu nog maar twee zijn. En winkels en horeca sluiten gelijktijdig, waardoor een grote stroom bezoekers tegelijk op straat staat. De oplossing moet worden gezocht in het spreiden van bezoekers, het aanbod aan te passen, winkel- en horecatijden te verruimen en hightech bewegwijzering en crowdmanagement in te zetten. Er zijn innovatievere manieren om gedrag van bezoekers te beïnvloeden dan dat we nu doen.
  • De handhavingscapaciteit zou gelijk met de periode van overlast moeten worden ingezet. Zo zouden handhavers met name 's nachts te zien moeten zijn, terwijl ze nu voornamelijk overdag ingezet worden.
  • Samen met bewoners, gemeente en politie zijn we in conclaaf over welke overlast de meeste irritatie oplevert en hoe we daar een oplossing voor kunnen vinden. Met diverse bewonersverenigingen onderhouden we goede contacten en denken we stappen in de goede richting te kunnen zetten.
  • De hosts (gastheren) die gasten in het gebied aanspreken op grensoverschrijdend gedrag en extra oren en ogen van de politie zijn, maken daadwerkelijk al een verschil. De rapportages tonen aan dat ze veel incidenten in de kiem smoren. De hosts worden (mede)gefinancierd door ondernemers. Het is een uitdaging om ze breder in te kunnen zetten, meer dagen en langer in de nacht. De inzet van hosts verschilt per gebied.
  • De ombudsman geeft intelligente overlastmicrofoons steeds als mogelijke oplossing voor geluidsoverlast. In Afrika werkt dat inderdaad tegen stropers, zoals de Ombudsman noemt. Maar in drukke stedelijke gebieden werkt dat niet, vanwege het niveau van omgevingsgeluid.
  • Enkele ondernemers nemen hun verantwoordelijkheid niet. Dat is een doorn in het oog. Zo vallen ondernemers die voortdurend hun deur open hebben staan met keiharde muziek aan op, net als fastfoodbedrijven die hun eigen rotzooi niet opruimen en volle prullenbakken niet tijdig ledigen. Zij zijn gericht aan te spreken om dit gedrag te verbeteren.
  • Afval is een complex probleem. Ondernemers kunnen afval vanwege ruimtegebrek vaak niet binnen in hun locatie stallen en mogen dat van de NVWA ook niet. Een oplossing hiervoor zouden ondergrondse afvalcontainers kunnen zijn of afvalhubs waar 24 uur per dag afval kan worden gestald.

Horeca neemt reeds maatregelen

  • Met de gemeente wordt een aanpak gerealiseerd waarbij de notoire overtreders hard worden aangepakt.
  • Ook wordt er gekeken naar een efficiëntere manier van afvalinzameling.
  • De campagne Enjoy & Respect is al gelanceerd in een aantal gebieden en wordt binnenkort ook in de Leidesbuurt gelanceerd. Grensoverschrijdend gedrag wordt niet langer getolereerd en juist beboet. Er wordt zelfs een proef gedaan waarbij overtreders de boete direct met pin moeten betalen.
  • Er wordt gewerkt aan uitbreiding van collectieve horeca ontzeggingen. Gasten die zich misdragen wordt de toegang ontzegt in alle horecabedrijven in een uitgaansgebied.
  • Er wordt gesproken over een regeling waarbij ondernemers met goed gedrag worden beloond en ondernemers die zich niet aan de regels houden grote kans lopen gepakt te worden en worden beperkt in de bedrijfsvoering, waardoor de kans op overtredingen wordt verkleind en handhaving veel efficiënter ingezet kan worden.
  • Er wordt gekeken met hoe we de uitgaansgebieden aantrekkelijker en overzichtelijker kunnen maken.

Net als bewoners en andere partners hebben we belang bij een veilige en schone buurt. Daar wordt aan gewerkt!

Onderstaande artikelen verschenen recent in de pers over dit onderwerp: