Vorige week kregen we vanuit de toeristische gebieden signalen van ondernemers dat er veel annuleringen zijn door Duitse gasten. Duitsers denken namelijk dat ze in Nederland verplicht in quarantaine moeten. Dat idee klopt niet en heeft tot onnodige annuleringen geleid. Nederlandse quarantaineregels leiden tot verwarring en annuleringen. KHN zet daarom bij het kabinet in op soepeler inreisregels, met name voor de gasten uit onze directe buurlanden.

Kleurcodes en onderscheid risiconiveau

Ook in Nederland werken we meer kleurcodes van landen. De meeste landen staan op oranje, zo ook Duitsland. Wat veel gasten die willen inreizen niet weten, is dat er binnen oranje weer een onderscheid wordt gehanteerd tussen ‘zeer hoog risico’ of ‘hoog risico’. Alleen Zweden en Litouwen gelden als ‘zeer hoog risico’ en in die gevallen moeten inreizigers verplicht in quarantaine. Inreizenden uit Duitsland, ‘hoog risico’, hebben sowieso een negatieve PCR nodig maar krijgen het dringende advies om in quarantaine te gaan. Een belangrijk verschil dat onvoldoende wordt gecommuniceerd door de Nederlandse overheid.

Regels Nederland ‘raar’

Wat het bijzonder, of zelfs ‘raar’, maakt is dat andere landen zoals Duitsland waar de besmettingscijfers aanzienlijk beter zijn, minder streng zijn met hun inreisregels. Zo hoeft iemand die Duitsland inreist vanuit Nederland bijvoorbeeld niet in quarantaine bij een negatieve PCR test of vaccinatiebewijs. Dat is vreemd, want deze landen baseren hun beleid deels op dezelfde cijfers als Nederland. Het lijkt erop dat Nederland wacht op het EU covid-19 certificaat en de Europese harmoniseringsafspraken. Daar wordt aan gewerkt maar voor juli verwachten we daar geen resultaten en misschien duurt het zelfs langer. Dat duurt te lang en er moet eerder wat gebeuren.

Steun vanuit Kamer voor soepeler inreisregels

We kregen vorige week steun vanuit de Kamer waar een motie werd aangenomen van Van den Berg van het CDA met de oproep aan het kabinet om te bekijken of het reisadvies voor Duitsland zo snel mogelijk kan worden aangepast. Het Kabinet heeft hier nog niet op geacteerd.

Waar zet KHN op in?

KHN zet zich bij het kabinet in voor zo snel mogelijk soepeler inreisregels, in het bijzonder:

  • Dat Nederland zo snel mogelijk met onze buurlanden tot afspraken moet komen en tot het gelijk trekken van de inreisregels. Dit vooruitlopend op EU-brede afspraken die best langer op zich kunnen laten wachten.
  • Geen quarantaine verplicht stellen voor inreizigers uit onze buurlanden bij een recente negatieve PCR-test of een vaccinatiebewijs van een WHO-erkend vaccin.

Economisch belang van gasten uit buurlanden groot

Het inkomend toerisme en met name bezoek uit onze buurlanden is essentieel voor het herstel van het verdienvermogen van de toeristische ondernemers. In 2019 kwam 45% van alle buitenlandse bezoekers in ons land uit Duitsland of België. Deze bezoekers waren goed voor een economische waarde van ruim € 3,5 miljard (24% van de totale bestedingen). In 2020 is het aandeel van deze groep nog eens toegenomen tot 60% van het totale aantal buitenlandse reizigers en 41% van de totale economische waarde.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens