Een mooie historische pui is meer onderscheidend dan een pui met heel veel reclame, toeters en bellen. Ga na of jouw pand in Amsterdam in aanmerking komt voor een subsidie om de pui in de originele staat te herstellen.

Een mooie historische winkel / horeca pui maakt de geschiedenis van de stad tastbaar en is aantrekkelijker voor bezoekers. Pandeigenaren en winkeliers kunnen subsidie en ondersteuning krijgen om hun historische pui in oude luister te herstellen. Kunsthistoricus Norman Vervat en architectuurhistoricus David Mulder vertellen meer.

Kunststof platen

Vervat: “We constateerden al een jaar of 10 geleden dat winkelpuien er vaak slecht aan toe zijn. Ze zijn verminkt, onzichtbaar gemaakt door bijvoorbeeld kunststof platen, of nog erger. Omdat de puien daardoor meestal onzichtbaar zijn, wisten we vaak niet waar behoud en herstel nog mogelijk was. Dus we zijn met het stadsdeel en de lokale politiek in gesprek gegaan. Vervolgens zijn de eerste inventarisaties en voorstellen voor beleid gedaan. De afgelopen jaren is al subsidie aan verschillende eigenaren verstrekt voor herstel.”

Mulder: “Ik doe al een tijd onderzoek naar winkelpanden en –puien en heb een lijst samengesteld van panden in West en Zuid die volgens ons op de Monumentenlijst moeten. In Centrum vallen de meeste panden gelukkig al onder het beschermde stadsgezicht.”

Het verschil maken

In Centrum zijn nog veel panden en puien die hersteld kunnen worden. Mulder: “In bijvoorbeeld de Spiegelstraat en in de 9 straatjes heb je een hele grote variatie, uit verschillende tijdperken en relatief gaaf nog. Het behoud van die puien is van belang omdat het stenen weergaven zijn van winkelconcepten en architectuurstijlen uit allerlei tijden. Ze zijn mooi ontworpen, gemaakt van duurzame materialen en met zorg uitgevoerd. Het leidt tot verschraling van het straatbeeld als ze verdwijnen.”

Subsidie

Zowel eigenaren als huurders en gebruikers kunnen subsidie aanvragen tot 31 december 2022. Kijk op amsterdam.nl/subsidiewinkelpui of neem contact op via winkelpuien@amsterdam.nl.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens