Uit onderzoek van JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst) blijkt dat veel Nederlanders niet tevreden zijn over het aanbod gezonde voeding voor kinderen in de horeca.

Dit online onderzoek is uitgevoerd onder 1004 (groot)ouders die met hun (klein)kinderen (3-12 jaar) horecagelegenheden bezoeken. In dit onderzoek werden de wensen en behoeften van ouders en grootouders op het gebied van gezondere maaltijden voor kinderen in kaart gebracht. Hoewel een bezoek aan een horecagelegenheid vooral gezellig en leuk moet zijn – en gezond eten daardoor niet de hoogste prioriteit heeft - geeft 74% van de respondenten aan niet tevreden te zijn over het huidige aanbod gezondere gerechten voor kinderen in de horeca.

Te beperkt en ongezond

(Groot)ouders vinden het huidige aanbod te beperkt, ongezond en te weinig variatie bieden. Ze vragen om verse ingrediënten, zo min mogelijk zout, geen toegevoegde suikers, minimaal 100 gram groenten en minder frituur. Het aanbieden van meer variatie aan gerechten, inclusief aantrekkelijk gepresenteerde gezonde gerechten, biedt kansen.

Zet VetLekker op de kaart

Lekkere, gevarieerde én gezonde kindermenu’s, waar Nijmeegse kinderen en koks samen aan gewerkt hebben: dat is Zet VetLekker op de kaart.

In het voorjaar van 2019 vond de eerste editie van dit project plaats. VetLekker is een initiatief van ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging'. De GGD Gelderland Zuid, De Kinderraad, RadboudUMC, Hogeschool Arnhem Nijmegen, Kidsproof Nijmegen werken in dit project samen. Voor dit project brengen we verschillende partijen bijeen, waaronder basisscholen, studenten van de Radboud Universiteit en de HAN, bedrijven en natuurlijk restaurants.

Kinderen gaan in gesprek met koks over wat zij leuk en lekker vinden op hun bord. Elke school is gekoppeld aan een restaurant, meestal in de buurt van de school. De koks bieden we inspiratie en expertise op het gebied van gezonde voeding om de wensen van de kinderen te vertalen naar gezonde kindermenu’s. Met de input van de kinderen en van onze experts stellen de koks meerdere gezonde kindermenu’s samen. De kinderen bezoeken vervolgens het restaurant dat aan hun basisschool is verbonden. Daar krijgen ze een uitleg van de kok: waarom heeft hij of zij voor deze menu’s gekozen? De kinderen proeven en bepalen vervolgens welk kindermenu als winnaar uit de bus komt. Dit winnende menu wordt in ieder geval één maand door het restaurant aangeboden.

VetLekker 2023

Dit jaar vond Vetlekker plaats in samenwerking met de HAN (voeding en diëtiek), Kinderwerk (Bindkracht10), De Sint Maartensschool, basisschool de Buut en drie Nijmeegse restaurants: Stroom, Klinkklaar en ’t Hoogstraatje.

Wil jij meedoen?

Ben jij geïnteresseerd en wil jij meedoen? Of misschien alleen tips ontvangen voor een gezonder kindermenu? Je kunt contact opnemen met Bernadette Janssen van
Gezondheidsmakelaar School & Jeugd, afdeling Gezond Leven via 06 15 60 31 48 / bjanssen@ggdgelderlandzuid.nl (werkdagen: ma, di en do).