Het tellen van passanten en het meten van bezoekersaantallen zijn twee verschillende methoden om het verkeer in een bepaald gebied te meten en elk heeft zijn eigen doel en toepassing. (Een passant kan meerdere keren langs een telpunt lopen).

In Haarlem worden passantentellingen gebruikt als een belangrijk instrument om de drukte en activiteit in de binnenstad te meten. Het tellen van passanten is een cruciale methode om het verkeer in een specifiek gebied te evalueren en biedt waardevolle gegevens voor analyse en interpretatie. Passantentellingen worden uitgevoerd om het totale aantal mensen dat door de binnenstad loopt te meten, wat een indicatie geeft van de algemene drukte en activiteit in dat gebied of deelgebied. Deze gegevens zijn van onschatbare waarde om trends te identificeren, besluitvorming te ondersteunen en strategieën te ontwikkelen om de binnenstad te verbeteren en te bevorderen.

Naast passantentellingen ontvangt Haarlem ook informatie over omzet- en transactieontwikkelingen vanuit het grootwinkelbedrijf via Inretail, waardoor een completer beeld ontstaat van de economische activiteit in de binnenstad.

2023

Het jaar 2023 was succesvol voor de binnenstad van Haarlem, zowel op het gebied van bezoekersaantallen als omzetontwikkeling. Recente gegevens tonen aan dat het aantal bezoekers is gestegen ten opzichte van 2022. Naast de toename van bezoekersaantallen, heeft ook de omzet in de binnenstad van Haarlem een positieve ontwikkeling doorgemaakt.

De data van het grootwinkel bedrijf laat zien dat in 2023 de gemiddelde omzetindex van week 1 tot 52 een score van 104 bedroeg, vergeleken met dezelfde periode in 2022. Dit geeft een groei van 4% aan. De cumulatieve omzetontwikkeling van week 3 tot 52 laat zien dat Haarlem in lijn lag met het landelijk gemiddelde voor middelgrote steden. Het aantal transacties is in 2023 iets toegenomen tot 100,4% ten opzichte van een jaar eerder. Niet meegenomen in deze cijfers is de inflatie.

De drukste tijd van de dag werd om 14.00 uur geregistreerd, waarbij 27 april 2023 als de drukste dag van het jaar naar voren kwam. April vertoonde de hoogste activiteit, met een verschil van 54,0% ten opzichte van de minst presterende maand, november.

De top zes drukste dagen in 2023 waren:

  • Donderdag 27 april 2023 (Koningsdag).
  • Vrijdag 5 mei 2023 (Bevrijdingsdag/Bevrijdingspop).
  • Zaterdag 15 april 2023 (eerste zaterdag van de grote markt Kermis).
  • Zondag 10 december 2023 (Kerstmarkt).
  • Zaterdag 13 mei 2023 (Zaterdag voor Moederdag).
  • Zaterdag 8 april 2023 (Zaterdag voor Pasen).

Januari 2024

Januari 2024 toont een bemoedigende trend, waarbij de maand eindigde op het landelijk gemiddelde. Opvallend was de stijgende trend gedurende de maand, met een drukkere woensdag en een lichte afname van activiteit in het horeca/nachtgebied in vergelijking met vorig jaar.

Bron: Bezoekers en omzetontwikkeling in Haarlemse binnenstad – Centrum Haarlem (centrum-haarlem.nl)

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens