Namens burgemeester M. de Boer-Beerta deel ik onderstaande informatie met jullie.

Veel van onze inwoners en ondernemers doen nog steeds hun uiterste best om opvolging te geven aan de uitvoer van de coronaregels. We constateren daarbij ook dat de laatste tijd de onrust in onze omgeving is toegenomen. Bekend is dat er voor zaterdag 15 januari landelijke acties zijn aangekondigd. Ons is gevraagd hoe de gemeente gaat handelen bij mogelijke acties.

Acties zaterdag 15 januari 2022

Duidelijk is dat een perspectief voor de langere termijn ontbreekt.
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roerdalen heeft begrip voor de acties van ondernemers om zaterdag 15 januari de deuren van hun onderneming open te zetten. Wij onderschrijven daarmee de noodkreet die vanuit die acties duidelijk moet worden.
Vanuit onze gemeente zal vandaag, tijdens een Bijzondere Algemene Ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, een duidelijk signaal worden afgegeven. Het kabinet zal gevraagd worden meer evenwicht te brengen in de aandacht voor de zorg en de sociale, maatschappelijke ne economische effecten van alle te nemen maatregelen.

Gezamenlijke reactie Burgemeesters Noord- en Midden Limburg:

Ook de burgemeesters van de 15 gemeenten in Noord en Midden Limburg hebben vandaag een gezamenlijke reactie gegeven.

"Elke dag voeren wij gesprekken met inwoners, ondernemers en maatschappelijk betrokkenen over de huidige situatie en merken dat er in toenemende mate sprake is van een maatschappelijke en sociale noodsituatie, naast de zorgen die we allemaal hebben over de druk op de gezondheidszorg. We horen dat velen de maatregelen zat zijn en snakken naar perspectief.

Door de aanhoudende coronamaatregelen staat het water óók bij veel Limburgse ondernemers aan de lippen en vrezen zij voor hun voortbestaan. In heel Limburg voelen ondernemers dat door de ad-hoc lockdown hun klanten de landsgrens, die nooit ver weg is, overgaan waar winkels en bedrijven wél open zijn. Dagelijks zien we welke problemen en uitdagingen dat voor hen met zich meebrengt. Vanuit dat perspectief begrijpen wij het collectieve signaal dat winkeliers a.s. zaterdag mogelijk willen geven omdat de rek er volledig uit is, maar al te goed. Ondanks alle tegenslagen blijven ze strijdbaar. En zodra het straks weer mag, staan ze er weer. Die veerkracht is bewonderenswaardig.

We hopen oprecht dat het kabinet aanstaande vrijdag gehoor geeft aan de roep uit de samenleving en een structureel perspectief voor de toekomst biedt, zodat niet alleen de stem van onze ondernemers maar van iedere inwoner van onze gemeenten wordt gehoord.
We vertrouwen erop dat onze ondernemers a.s. zaterdag een verstandige afweging maken en hopen met hen dat zij weer snel en volledig kunnen gaan ondernemen."

Handhaving

Binnen onze gemeente zijn er met het team handhaving en de politie afspraken gemaakt over de handhaving van de openbare orde en veiligheid op deze actiedag.
Met elkaar is afgesproken dat er sprake is van het gedogen van de geplande acties voor die dag mits de veiligheid niet in gedrang zal komen. Afgesproken is dat politie en handhaving zichtbaar aanwezig zullen zijn in onze gemeente. Er zal opgetreden worden bij excessen.

Namens de Burgemeester wens ik u veel sterkte in deze moeilijke tijd en hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Team Openbare Orde & Veiligheid
Gemeente Roerdalen

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens