Tijdens de Strandverkiezingen worden het mooiste, schoonste en beste Strandpaviljoen bekend gemaakt. Strand Nederland organiseert deze dag in nauwe samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland, Rijkswaterstaat, Stichting KMVK en KIMO.

Niet alleen de landelijke winnaars, maar ook de beste paviljoens per kustprovincie worden gekozen en de beste nieuwkomer en het meest duurzame strandpaviljoen. Kom ook naar de strandverkiezingen en reserveer hier je arrangement.

Zaterdag 6 mei starten de strandverkiezingen voor 2023. Prijzen vallen te winnen voor het Schoonste Strand en de verkiezing van het Beste Strandpaviljoen. Door het organiseren van de strandverkiezingen laten we zien hoe hoog de kwaliteit van de Nederlandse strandpaviljoens is, zowel in binnenland als buitenland. Niet alleen de kwaliteit van de maaltijden wordt steeds hoger, maar ook de strandpaviljoens zelf worden mooier, duurzamer en efficiënter.
Omdat mensen vooral ook naar het strand komen vanwege de natuurbeleving, willen wij de mensen stimuleren om zelf ook actief deel te nemen aan het schoonhouden van het strand en het tegengaan van zwerfafval.
De strandverkiezingen zijn er ook om de communicatie tussen de strandondernemers, de overheid en leveranciers te verbeteren.

Stem op je favoriete strandpaviljoen

Schoonste Strandverkiezing

De verkiezing van het Schoonste Strand wordt gedaan vanuit het Programma Schone Stranden om te kijken of er meer of minder zwerfafval ligt langs de kust. Deze inspecties worden al vanaf 2003 gedaan (in eerste instantie door Nederland Schoon).

Inspectie types

 • Inspectie strandopgangen.
  Die bestaan uit het parkeerterrein, de weg naar het strand, veelal door de duinen, en het strand zelf. Iedere strandopgang wordt 4x bezocht (tweemaal een ochtend en middag inspectie). Er zijn 94 locaties geselecteerd.
 • Paviljoen inspectie.
  De directe omgeving van het paviljoen in een straal van 25 meter. Er zijn 146 paviljoens geselecteerd.
 • Verkorte OSPAR-meting.
  Bij de verkorte OSPAR-metingen wordt een telling gedaan binnen een stuk van 30m x 30m van alle vuileenheden. Het stuk moet ongeveer halverwege liggen tussen de zee en de duinen. Op minimaal 25m afstand van eventuele bebouwing zoals paviljoens. Dit alles volgens het internationale OSPAR Beach Litter Monitoring waarbij de verkorte meting minder productcategorieën kent en op 30m x 30m wordt uitgevoerd in plaats van 100m x 100m.
  De inspecties worden uitgevoerd door 15 inspecteurs die de locaties 3 keer bezoeken. Dit zal gebeuren in de periode van 28-04 / 28-05 en van 25/06 – 17/07.

Prijsuitreiking Strand Verkiezingen

Dit jaar vinden de uitreikingen plaats op Ameland. Zoals elk jaar willen we er een leuk evenement van maken. Een gevarieerd en interessant programma waarbij culinair genieten, netwerken en cultuur een centrale rol spelen.
Samen met de gemeente Ameland, Hotel Nobel en Sjoerd hebben we een heel mosoi programma gemaakt, waarbij u zelf kunt kiezen of u voor een 1-daags, 2-daags of 3-daags arrangement gaat.

Woensdag 26 juli
16.00 uur - incheck mogelijk bij hotel Nobel
19.00 uur - proeverij en aperitief
20.00 uur - walking diner bij hotel Nobel
Overnachting in het hotel

Donderdag 27 juli
08.00 uur - start dagprogramma vanaf Ameland
09.30 uur - start dagprogramma vanaf Holwerd
11.00 uur - terug op Ameland. Eiland verkennen op de fiets
15.00 uur - ontvangst bij strandpaviljoen Sjoerd
15.30 uur - prijsuitreiking Strandverkiezingen
16.30 uur - Amelands 5uurtje
18.00 uur - einde 1daags arrangement
18.30 uur - verzorgde zonsondergang
Overnachting bij hotel Nobel en hotel Ameland

Vrijdag 28 juli
10.00 - uitcheck bij het hotel
Eigen invulling en besteding van de dag. Elke reguliere boot kan genomen worden.

Reserveren Prijsuitreiking