Woensdagavond 21 april houdt de gemeente Leiden een "stadsgesprek" rond het thema "Bezoekerseconomie".

Daar kan iedereen aan meedoen en vormt mede hoe bestuur en politiek gaan kijken naar de mogelijkheden rond dit thema. Dit gaat ieder in de horeca aan, dit gaat om de toekomst waarin we ondernemen.

Daarom is het ook belangrijk om onze ervaring en visie hier in te brengen. Natuurlijk zullen bewonersverenigingen ook zijn vertegenwoordigd, zoals vaak met een sterke, eigen kijk op zaken. Rede te meer om vanuit onze branche hier ook input op te geven. Dus doe vooral mee.

Onderstaand de uitnodigingstekst met aanmeldfunctie. Natuurlijk nemen bestuursleden ook deel, maar met meer deelnemers kweken we ook meer gehoor.

Beste relatie,

Op 21 april organiseren we een online stadsgesprek over Bezoek aan onze stad. We hopen dat u ook meepraat. U kunt zich inschrijven tot en met 16 april.

Aanleiding stadsgesprek
Leiden ontvangt allerlei verschillende bezoekers in de binnenstad: eigen inwoners, dagjesmensen, vakantiegangers, congresbezoekers en inwoners uit de regio. Bezoekers zijn erg belangrijk voor de stad. Dankzij hen hebben veel mensen een baan en zijn er voldoende klanten voor de winkels, de markt en onze musea. De coronacrisis heeft ons duidelijk gemaakt hoe belangrijk dat is. Tegelijkertijd is de binnenstad ook een plek om te wonen. We zoeken balans tussen leven en beleven.

In verschillende beleidsdocumenten van de gemeente staan al afspraken die te maken hebben met het bezoeken van de stad. Het ontbreekt alleen nog aan overkoepelend beleid over de bezoekerseconomie. De gemeente gaat daarom met de stad in gesprek om op basis daarvan beleid op te stellen. Op welke bezoekers zetten we in? Wanneer en op welke plekken? En met welke activiteiten en voorzieningen?

Allemaal relevante vragen als na de coronacrisis het bezoek aan onze stad weer zal aantrekken.

Praat mee en meld u aan
Op woensdagavond 21 april van 18.45 – 21.00 is er een digitaal stadsgesprek via teams dat voor iedereen toegankelijk is. U kunt meepraten en -discussiëren over de bezoekerseconomie in het algemeen en meer specifiek over één thema waar u zich vooraf voor opgeeft. U kunt kiezen uit de volgende thema’s:

 • Erfgoed, cultuur en dagattracties;
 • horeca;
 • winkelaanbod;
 • watersport;
 • congresmarkt;
 • evenementen;
 • overnachtingen.

U kunt zich aanmelden via deze link en zich inschrijven voor de deelsessies van uw keuze. Inschrijven kan tot en met uiterlijk 16 april.

Programma

 • 18.45 uur: Inloop
 • 19.00 uur: Welkom en opening door wethouder Yvonne van Delft.

We presenteren de resultaten van de input op het online platform DoeMee en het Leiden Panel.

De adviseurs van ZKA Leisure Consultants presenteren de eerste inzichten over de thema’s en gaan in op trends en ontwikkelingen.

 • 19.55 uur: Deelsessies
 • 20.40 uur Terugkoppeling deelsessies en gezamenlijke afsluiting.
 • 21.00 uur: Digitaal naborrelen

Doe mee
Kunt u niet bij het online stadsgesprek aanwezig zijn, dan kunt u tot 23 april ook uw mening geven op https://doemee.leiden.nl/nl-NL/folders/bezoek-aan-de-stad. Daar staan open vragen en een kaart waar reacties op gezet kunnen worden. Ook vindt u hier informatie over het proces van opstellen van het beleid.

Meer informatie
Om het gesprek over ‘Bezoek aan de stad’ te introduceren hebben we een filmpje gemaakt met Nederlandse ondertiteling en Engelstalige ondertiteling. Alle informatie vindt u op doemee.leiden.nl.

Voor vragen kunt u terecht bij: Wieke Bertina (w.bertina@leiden.nl, projectleider) of Tijmen Terpstra (t.terpstra@leiden.nl, projectsecretaris).


Met vriendelijke groeten,
Yvonne van Delft
Wethouder Werk, Inkomen, Economie & Cultuur

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens