Het vaste bedrag per persoon per nacht vervalt in 2024. De toeristenbelasting in 2024 is 12,5% van de overnachtingsprijs (exclusief BTW en toeristenbelasting).

De gemeente heeft afgelopen dagen meegezonden brief naar alle hoteliers gestuurd. Ondanks alle inspanningen is het tarief wederom verhoogd en minder dan een maand voor het nieuwe jaar bekend definitief bekend gemaakt.

Een lang en moeizaam traject van lobby is voorafgegaan aan dit besluit. Het leek erop dat de zowel de coalitiepartijen als oppositie nog hogere tarieven wilden doorvoeren. Onder het motto de toerist betaalt toch en blijft komen, hebben we geen medestanders gevonden binnen de Amsterdamse politiek die vanuit een breder perspectief naar de bezoekerseconomie heeft willen kijken. Er zijn immers kansen om na te gaan hoe we meer respectvolle bezoekers naar de binnenstad van Amsterdam kunnen trekken, voor meer spreiding kunnen zorgen en voldoende middelen vanuit bezoekers kunnen genereren om bij te dragen aan de stad.

Uiteraard is dit hoge tarief nog steeds onacceptabel en buitenproportioneel. Het een na hoogste tarief van de wereld (na Honolulu, peildatum 2023) past niet bij een stad als Amsterdam. Bezoekers brengen voor elke wereldstad uitdagingen met zich mee, maar er is geen enkele stad in de wereld die de bezoekerseconomie zo hekelt als in Amsterdam. Niet alleen hotels, maar meerder type ondernemingen hebben hier last van.

Binnenkort is er afstemming met deze partners om na te gaan hoe en of het tij te keren is. We hoeven jullie niet uit te leggen wat de bezoekerseconomie de stad brengt en dus ook oplevert, maar dat lijkt de politiek te ontgaan.

Hoe nu verder?

  • Verder verkennen hoe halt toegeroepen kan worden aan misbruik van instrument als melkkoe van de gemeente.
  • Verkenning juridische procedure, misbruik instrument om bezoekers te weren. Dossiervorming m.b.t. afzegging van zakelijke gast.
  • Verkenning en lobby op verbreding bijdrage bezoekerseconomie aan de stad.

De eerste gesprekken zijn hierover al met ambtenaren en wethouders van Economische Zaken en Financien geweest.
Ook sluiten we nog steeds een mogelijke juridische procedure niet uit. De grootste kans is er als we kunnen aantonen dat groepen bezoekers Amsterdam weren, vanwege te hoge toeristenbelasting tarieven. Het zogenaamde schrikeffect biedt namelijk juridisch de meeste kans van slagen om te gebruiken in een juridisch verweer. Afzeggingen of het niet doorgaan van congressen op basis van deze grond zou ons kunnen helpen. Verzamel de bewijzen en neem contact op om na te gaan wat en of we er iets mee kunnen. Zie ook deze samenvatting die we hierover eerder met onze achterban hebben gedeeld. Ook vanuit de wandelgangen binnen de gemeente vernemen we dat er wordt gewaarschuwd voor te hoge tarieven als dit een schrikeffect heeft. Ook zou het fijn zijn dat hoteliers een schatting kunnen maken over hoeveel toeristenbelastin niet doorbelast kan worden, vanwege deze late aankondiging van de definitieve tarieven van 2024. We komen hier later op terug.

Voor vragen en suggesties, neem contact op met Eveline Doornhegge, regiomanager KHN Amsterdam, 06 51 49 07 09 / e.doornhegge@khn.nl.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens