Maar liefst 83 horecamedewerkers hebben 13 november gestreden om een plekje bij de eerste drie tijdens de Alkmaarse biertapwedstrijd op de Drafbaan. Iedereen wil uiteindelijk het beste biertje van Nederland tappen en alleen de nummers 1,2 en 3 gaan door naar de landelijke wedstrijd begin volgend jaar tijdens de Horecava.

De organisatie, Martijn Nagelmaeker, bestuurslid van KHN Alkmaar en eigenaar van Cafe De Pimpelaer en Karin Hiemstra van Restaurant de Fransman en voorzitter van KHN Alkmaar, blikt zeer tevreden terug. Martijn: ‘Er zijn deelnemers van cafés en restaurants uit o.a. Alkmaar, Egmond aan Zee, Oudkarspel, Ursem en Zaandam. Volgend jaar gaan we voor minimaal 100 deelnemers!’

De jury bestond dit jaar uit oud-winnaar Peter van Westen, voormalig eigenaar van Cafe De Werf in Egmond aan Zee, Arjan Brammer, directeur van Brouwerij Egmond, Richard Moerkerk, biersommelier van Proeflokaal De Boom en Frank Veerman, commercieel directeur bij Heineken.

Helen de Groot, barkeepster bij De Pimpelaer wint de voorrondes. Voor de eindstrijd worden twee vaasjes en twee fluitjes Heineken getapt en moet er een flesje speciaalbier Sancti Adelberti van Brouwerij Egmond uitgeschonken worden. Tim Blind van Cafe De Stapper wint de eindronde en Marco Koopman van De Pimpelaer Yvonne Hollenberg van ’t Moddermannetje eindigen op een mooie tweede en derde plaats.

Vakmanschap en passie
Het Nederlands Kampioenschap Biertappen wordt georganiseerd door de Stichting Tapwedstrijden.nl, in samenwerking met de vier grote brouwers, Koninklijke Horeca Nederland en de Tapwacht. Doel is om horecaprofessionals bekend te maken met het juist tappen en schenken van bier en om het vakmanschap in de horeca te promoten. Sinds de oprichting van de Stichting Tapwedstrijden.nl in 2010 hebben honderden tapwedstrijden plaatsgevonden en zijn er al een tiental Nederlands Kampioenen gekroond.

1. Tim Blind van Cafe De Stapper
2. Marco Koopman van De Pimpelaer
3. Yvonne Hollenberg van 't Moddermannetje