De Tweede Kamer kwam woensdag 18 augustus terug van zomerreces voor een coronadebat na de persconferentie van afgelopen vrijdag. Daarin was de boodschap voor de horeca weer een bittere pil, omdat de datum voor normaal ondernemen wéér verder vooruitgeschoven wordt. In het debat werd duidelijker hoe de restricties er vanaf 20 september uit komen te zien. KHN had de fracties voorafgaand aan het debat van input voorzien. Op 7 september wordt meer bekend hoe het er vanaf 20 september uit gaat zien en op 17 september worden knopen doorgehakt. De hoofdlijnen van de persconferentie blijven.
Coronavirus en de horeca | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl
Bruiloften en corona | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl
Coronaregels voor evenementen | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl
Tijdens het debat gaven Rutte en De Jonge een doorkijkje naar de maatregelen die vanaf 20 september zullen gelden. Op dat moment hoopt het demissionaire kabinet dat de 1.5 meter afstand in veel situaties kan worden losgelaten. Voor locaties waar meer dan 75 gasten aanwezig zijn, bijvoorbeeld in de horeca, evenementen, festivals en culturele bijeenkomsten, wordt het dan verplicht om een Coronatoegangsbewijs te laten zien. Dat kan een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve test zijn. Clubs en discotheken blijven desondanks tot in ieder geval november gesloten.
Een nipte meerderheid in de Tweede Kamer steunt het plan van het demissionaire kabinet om in de toekomst een eigen bijdrage te vragen voor coronatoegangstesten. D66, VVD, CDA en Volt dienden hierover een motie in. Daarbij willen zij wel dat er een regeling komt voor mensen die niet gevaccineerd kunnen worden. Demissionair minister De Jonge herhaalde dat het kabinet een eigen bijdrage redelijk vindt, nu iedereen de kans heeft gehad zich te laten vaccineren. De minister noemde bij wijze van voorbeeld een bedrag van 7,50 euro als stimulans. Maar dat bedrag is nog niet vastgesteld.
De regelgeving waarin de maatregelen vanaf 20 september zijn opgenomen, worden de komende weken verder uitgewerkt. De Jonge gaf aan dat er na 7 september meer over bekend wordt gemaakt. Ook kijkt het demissionaire kabinet in september hoe om te gaan met de financiële steunpakketten na 1 oktober. In principe vervalt dan de generieke steun, maar wordt er nagedacht over hoe de steun voor specifieke sectoren geregeld kan worden, bijvoorbeeld voor de nachthoreca. KHN blijft ook de komende tijd pleiten voor meer versoepelingen in de horeca en het doorzetten van financiële steun na 1 oktober voor de ondernemers die dat nodig hebben.