Gisteren bracht de RVO het bericht naar buiten dat de aanvraag voor de TVL over Q2 pas vanaf medio juni kan worden gedaan. De reden daarvoor volgens de RVO is dat er een aantal aanpassingen in de TVL moeten worden doorgevoerd die tijd kosten. Voor ondernemers is dit een bittere teleurstelling en grote frustratie omdat ze de liquiditeit NU keihard nodig hebben. KHN zal via alle kanalen (politiek, VNO-NCW, MKB-Nederland) maximale druk zetten om ervoor te zorgen dat het loket alsnog zo snel mogelijk open gaat. Maar er is ook een lichtpunt. Door lobbyinspanningen van KHN kunnen horecaondernemers nu zelf bij TVL Q2 2021 kiezen uit twee verschillende kwartalen (Q2 2019 of Q3 2020) als referentieperiode.

KHN lobby voor keuzemogelijkheid

KHN gaf al eerder bij het kabinet aan dat voor veel ondernemers de referentieperiode van het eerste kwartaal van 2019 voor TVLQ1 2021 niet representatief is. In deze referentieperiode was er voor hen te weinig of geen omzet, waardoor zij ook minder of helemaal geen TVL-subsidie ontvingen. Om deze ondernemers in het 2e kwartaal zoveel mogelijk te helpen, is het mogelijk om bij TVL Q2 2021 als referentieperiode te kiezen uit 2 verschillende kwartalen (Q2 2019 of Q3 2020).

Aanvragen TVL Q2 2021 pas tweede helft van juni

KHN heeft lang op keuze voor de referentieperiode aangedrongen en ziet dat nu eindelijk gehonoreerd. KHN beseft dat met de beperkte keuze niet alle ondernemingen zijn geholpen. Het bieden van de keuze is voor de uitvoerder RVO een ingewikkelde aanpassing van de TVL wat leidt tot een vertraging in het openstellen van het loket voor Q2 2021.

KHN begrijpt dat het voor ondernemers een bittere teleurstelling is dat ze TVL Q2 pas in de tweede helft van juni aan kunnen vragen. Dit betekent dat ondernemers pas ergens in de zomer hun voorschot ontvangen, terwijl ze de liquiditeit NU keihard nodig hebben omdat er geen of weinig inkomsten zijn en de kosten doorlopen. Bovendien geldt deze keuzemogelijkheid ook niet met terugwerkende kracht; de keuzemogelijkheid geldt vanaf de aanvraag voor Q2 2021.

Als ondernemer kun jij je op de website van de RVO op updates abonneren. Via die pagina kom je ook bij alle informatie over de verschillende TVL-perioden.

Starters

De groep ‘starters’ met een eigen regeling valt vanaf Q2 onder de reguliere TVL. Pas dan geldt de keuze voor de referentieperiode ook voor starters. Datum aanvraag voor Q2 is ook pas in de tweede helft van juni. Starters kunnen de TVL-starters over Q1 al wel eind mei aanvragen, maar over Q1 geldt hier niet de keuzemogelijkheid voor de referentieperiode voor het omzetverlies. Ben je starter? Dan is voor jouw TVL Q1-aanvraag Q3 2020 de referentieperiode voor het omzetverlies.

TVL Q1 2021 aanvraagtermijnen en behandeling

De TVL is in het eerste kwartaal van 2021 uitgebreid. Het subsidiepercentage is verhoogd én meer ondernemingen kunnen voor Q1 2021 TVL aanvragen. Om alle ondernemingen genoeg tijd te geven om TVL aan te vragen, is de aanvraagtermijn van TVL Q1 2021 verlengd. De verlenging voor mkb-bedrijven liep tot 18 mei 2021 17:00 uur. Voor grote ondernemingen loopt de aanvraagperiode TVL Q1 2021 tot 10 juni.

Verwerken aanvragen TVL Q4 2020 en Q1 2021 vertraagd

Het verwerken van de aanvragen en de extra uitbetalingen na verschillende aanpassingen van de TVL Q4 2020 en Q1 2021 zijn vertraagd. Opvallend is dat een kleine 30% van de ondernemers nog vragen over hun vaststelling moet beantwoorden voor de aanvraag betreffende Q4 2020.

Let op: meer TVL betekent minder omzetverlies bij de NOW-afrekening over het kwartaal waarin de TVL-bedragen zijn ontvangen.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens