Het nieuwe kabinet is van plan het lage btw-tarief voor onder andere logies en cultuur af te schaffen. En dit is niet de eerste keer dat dit plan op tafel komt. Het is ons al eerder gelukt om deze btw-verhoging van tafel te krijgen en we blijven ons best doen om dit opnieuw voor elkaar te krijgen. Inmiddels hebben we de krachten gebundeld met partijen uit de kunstensector, media en sport. We houden je hier op de hoogte van onze lobby.

Lees meer over de campagne: Geen hogere btw. Je belast er heel Nederland mee | KHN

3 juli 2024 - Persbericht

We stuurden samen met onze partners uit de kunstensector, media en sport een persbericht naar alle landelijke en vakmedia: Oproep aan kabinet: ‘Geen hogere btw. Je belast er heel Nederland mee!'

Bekijk het persbericht

3 juli 2024 - Video online

We lanceerden samen met onze coalitiepartners een video waarin we het nieuwe kabinet oproepen om de geplande btw-verhoging niet door te laten gaan.

28 juni 2024 - Brief nieuwe kabinet

Alle fracties en Kamerleden hebben vrijdag 28 juni een brief ontvangen. Hierin verzoeken we de Kamerleden om in het debat van 3 juli aandacht te vragen voor dit onderwerp.

Lees de brief

19 juni 2024 - Marijke Vuik te gast De Ondernemer Live

KHN-voorzitter Marijke Vuik is te gast in De Ondernemer Live en legt uit waarom de btw-verhoging een slecht idee is voor onze branche.

Zomer 2024 - Marijke Vuik actief in Den Haag

Marijke Vuik doet een ronde langs de fracties in Den Haag, zowel coalitie als oppositie. Het doel is de politiek ervan te overtuigen dat de voorgenomen btw-verhogingen een slecht idee zijn. Marijke heeft inmiddels D66 gesproken, afspraken met NSC en VVD zijn al gepland en binnenkort worden er afspraken gemaakt met GL/PvdA en CDA.

3 juni 2024 - lancering campagne "Geen hogere btw. Je belast er heel Nederland mee"

Samen met partijen uit de cultuur, sport, boeken- en mediasector, waaronder NOC*NSF, de KNVB, Kunsten ‘92, NDP Nieuwsmedia en Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, zijn we een campagne gestart. Op 3 juni stond een advertentie in alle landelijke en een groot deel van de regionale kranten en startten we een sociale mediacampagne.

Meer over de campagne

21 mei 2024 - Benaderen Kamerleden en brief alle politieke partijen

We hebben diverse Kamerleden benaderd om onze zorgen te uiten. Daarnaast hebben we alle partijen - dus zowel de formerende als de oppositiepartijen – een brief gestuurd namens verschillende partners in de horeca- en leisurebranche.

Lees de brief

17 mei 2024 - Marijke Vuik in de Ondernemer

KHN-voorzitter Marijke Vuik geeft een interview in de Ondernemer waarin ze haar zorgen uit over de plannen om het btw-tarief te verhogen.

Lees het interview

16 mei 2024 - Persbericht

We verstuurden het persbericht KHN roept op: verhoog lage-btw tarief op logies en cultuur niet.

Bekijk het persbericht

27 oktober 2023 - Motie btw-verhoging voor logies verworpen

Op 27 oktober heeft de Tweede Kamer gestemd over twee amendementen van o.a. Pieter Omtzigt om het verlaagde tarief op logies te laten vervallen. Na een intensieve lobby van onze kant stemde een meerderheid in de Tweede Kamer tegen.

Bekijk een overzicht van deze lobby

25 oktober 2023 - Persbericht en oproep Tweede Kamer

We verstuurden een persbericht met daarin een oproep aan de Tweede Kamer om het lage btw-tarief op logies te behouden. Dit naar aanleiding van een amendement ingediend door Pieter Omtzigt.

Lees het persbericht

Lobby van de lange adem

Maar dat is niet het enige. De btw-coalitie met kunst, media en sport gaan we doortrekken. We zullen de komende maanden politieke momenten, zoals Prinsjesdag, uitzoeken om van ons te laten horen. Zowel richting politiek maar ook richting het publiek. Deze lobby zullen we indien nodig doorzetten tot en met de behandeling van het Belastingplan in de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. Interessant detail daarbij is dat de coalitie een meerderheid heeft in de Tweede Kamer, maar bij lange na niet in de Eerste Kamer.

Kortom, dit wordt een lobby van de lange adem. Een lastige lobby want met de beoogde maatregel denkt het nieuwe kabinet 2,1 miljard binnen te halen. Uiteraard zullen we niet opgeven en doorgaan totdat de maatregel is teruggetrokken, of de Koning zijn handtekening onder de wet heeft gezet.

Lees meer: Oproep aan kabinet: verhoog lage-btw tarief op logies en… | KHN

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens