Hierbij een korte update over de actuele ontwikkelingen met betrekking tot de terrassen in Utrecht.

Actuele vraagstukken
De terrassen zijn inmiddels een week gedeeltelijk operationeel. Vanaf begin af aan zetten wij ons in voor de verruiming van de terrassen en hebben we regelmatig contact met de gemeente over hoe het verloopt. Vanuit het bestuur KHN Utrecht is er onlangs aandacht gevraagd en contact met wethouder Klaas Verschuure en ambtenaren over een aantal collectieve zaken met betrekking tot het terras: de interpretatie ‘ per buitenterras’, de 14-dagen regel in de tijdelijke terrasvergunning tot 1 november en de collectieve bezwaren van de Stichting Binnenstad030 op de tijdelijke terrasvergunning. We willen voor alle leden graag duidelijkheid en een toelichting op hoe de gemeente hier op gaat handelen zodat we vervolgens de strategie kunnen bepalen en de juiste vervolgstappen kunnen zetten. Komende week hebben we ook een evaluatiemoment over de terrassen. Na reactie van gemeente zullen we jou via de nieuwsbrief weer informeren.

Handhaving
Het team handhaving heeft ons geïnformeerd dat zij tevreden zijn over de manier waarop wij als horeca de zaken voor elkaar hebben. Hier en daar treffen ze wat tafels buiten de pinnen of tijdelijke terras markeringen. Vanuit KHN hebben we in de aanloop gevraagd om de horeca tijd te gunnen om aan de terras heropening te wennen. Ofwel geef ons wat ruimte en zoek contact met de ondernemer in plaats van handhaven en/of beboeten. Deze lijn van informeren wordt tot op heden gevolgd door handhaving. Er zijn nog geen excessen geweest.

De rol van de NVWA
De NVWA houdt (landelijk) toezicht op de terrassen, dit doen zij op eigen initiatief. Vanuit de gemeente Utrecht is contact gelegd met de NVWA, om aan te geven wat de handhavingsstrategie van de gemeente is en hen is verzocht dezelfde lijn aan te houden.
De NWVA legt tijdens deze bezoeken contact met ondernemers, hebben hierin een adviserende rol en zullen niet handhavend optreden. De ingezette lijn met betrekking tot handhaving door de gemeente Utrecht blijft ongewijzigd.
Mocht je geconfronteerd worden met bijzonderheden, dan horen wij dat graag. Wij zullen dit communiceren met de gemeente en dan kunnen zij (in overleg met de NVWA) voor opheldering zorgen.

Info over de tijdelijke terrassen: Product - Tijdelijk terras, vergunning aanvragen - Online loket (utrecht.nl)

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens