Vanaf maandag 14 februari kun je een aanvraag indienen voor de NOW6 bij UWV. De tegemoetkoming in de loonkosten geldt voor de periode van januari tot en met maart 2022.

Aanvragers krijgen eerst een voorschot van UWV. Later volgt dan nog wel een verrekening op basis van de exacte omzetdaling.

Aanvragen mogelijk tot 13 april 2022

Aanvragen voor de achtste periode van de NOW-regeling kunnen worden ingediend tot en met zondag 13 april 2022. Kijk voor meer info over deze regeling en hoe aan te vragen op op de website van het UWV.

Wie mag NOW6 aanvragen?

Ondernemers met personeel die minimaal 20% omzetverlies hebben, en ondernemers met personeel die gestart zijn tussen 1 februari 2020 en uiterlijk 30 september 2021, kunnen een aanvraag doen voor de 8e aanvraagperiode NOW (NOW6). NOW is voor bedrijven die door corona minder of geen werk hebben voor hun medewerkers. De tegemoetkoming in de loonkosten is voor zowel vast als flexibel personeel.

De belangrijkste kenmerken voor NOW6:

  • Je kunt een tegemoetkoming aanvragen als je over januari, februari en maart 2022 gemiddeld een omzetverlies van minimaal 20% hebt vergeleken met 2019.
  • Voor de berekening van de tegemoetkoming geldt een maximum van 90% omzetverlies. In jouw aanvraag kun je daarom maximaal 90% omzetverlies invullen.
  • De tegemoetkoming is voor een periode van 3 maanden.
  • De tegemoetkoming is gebaseerd op jouw loonsom in oktober 2021.
  • Die loonsom wordt verhoogd met 30% (om extra kosten te compenseren) en vermenigvuldigd met het percentage verwacht omzetverlies in jouw aanvraag.
  • De tegemoetkoming is 85% van dat bedrag.
  • De loonsom mag met maximaal 15% dalen ten opzichte van de loonsom in oktober 2021 zonder dat dit gevolgen heeft voor de definitieve tegemoetkoming.
  • Als je een medewerker ontslaat of zijn/haar contract loopt af dan heb je een inspanningsplicht om jouw medewerker te begeleiden naar ander werk.
  • Als je een aanvraag doet voor bedrijfseconomisch ontslag tussen 1 januari en 31 maart 2022, dan ben je verplicht om dit te melden via UWV Telefoon NOW. Je kunt dit melden tot en met 13 april 2022. Doe je dit niet, dan word je definitieve tegemoetkoming met 5% verlaagd

Kijk voor een volledig overzicht van jouw rechten en plichten bij het aanvragen van de NOW 6 op de website van het UWV.

KHN: Aanvullende steun is noodzakelijk!

Aanvullende steun middels maatwerk, schuldsanering en het versterken van het eigen vermogen is noodzakelijk én onvermijdelijk. KHN heeft het kabinet opgeroepen middels een minipaper om de horeca ook in 2022 gericht te blijven steunen door:

- Openstellen van TVL voor starters, zoals bij de NOW
- Voorzie in een hardheidsclausule voor omzetvergelijking om maatwerk enigszins mogelijk te maken
- Stel de start van afbetalen van belastingschulden uit tot 1 oktober 2023
- Een schuldenfonds, een investering- en herstelfonds
- Een betere regeling voor het levensonderhoud van ondernemers
- En het beschikbaar maken van arbeidsmarktsubsidies voor individuele ondernemers

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens