De Nijmeegse binnenstad wordt een zero-emissiezone voor stadslogistiek, waardoor alleen emissievrije bestelbussen en vrachtwagens toegang hebben. Ondernemers staan voor een uitdaging, maar gemeente Nijmegen helpt.

In de Nederlandse steden rijden steeds meer vrachtwagens en bestelauto’s. Als we hier niks aandoen leidt dat tot meer uitstoot van schadelijks stoffen (emissie) en kan ten koste gaan van de gezondheid, leefbaarheid, bereikbaarheid en veiligheid in steden. In 2014 heeft gemeente Nijmegen al een convenant gesloten om de stedelijke logistiek efficiënter en duurzamer te maken: de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek (ZES). Dus misschien weet je al dat de binnenstad per 1 januari 2025 een zero-emissiezone wordt.

Nijmeegse binnenstad zere-emissiezone

Zodra de zero-emissiezones van kracht zijn mogen bestelbussen en vrachtwagens alleen nog zonder uitstoot door de binnenstad rijden. Voor sommige voertuigen geldt een overgangsfase tot maximaal 2030.

Voor veel ondernemers zijn de zones een uitdaging, omdat zij hun bedrijfsvoering anders moeten regelen. Gelukkig zijn er ook veel andere mogelijkheden, naast het zelf aanschaffen van elektrisch vervoer. Tim Wille (Zero-emissieadviseur van de Gemeente Nijmegen) geeft advies over de mogelijkheden. Meer weten over de hulp van Tim? Klik hier voor meer informatie.

Wat gaat er gebeuren:

 1. In februari worden de ontwerp verkeersbesluiten gepubliceerd. Het ontwerp-verkeersbesluit en de ontheffingen zullen openbaar zijn voor een periode van 6 weken: van 15 februari t/m 28 maart 2024. Tijdens deze periode kan iedereen een reactie geven. Het verkeersbesluit en de ontheffingen zijn in te zien bij de balie op het gemeentehuis tijdens kantooruren: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en digitaal te bekijken op (https://www.nijmegen.nl/zero-emissie)
 2. Na 6 weken stelt de gemeente een lijst op van alle binnengekomen reacties en beantwoordt de vragen. Hiermee krijgt de gemeente inzicht in mogelijke knelpunten of onduidelijkheden in de voorgestelde maatregelen en ontheffingen.
 3. De antwoorden worden openbaar gedeeld en, als het nodig is, zullen het verkeersbesluit en de ontheffingen aangepast worden. Het definitieve verkeersbesluit wordt dan in het vierde kwartaal van 2024 vastgesteld.
 4. De definitieve besluiten en ontheffingen worden op www.nijmegen.nl/zero-emissie gedeeld.

Ondernemers kunnen een zienswijze indienen op het verkeersbesluit door:

 1. Stuur een brief naar:
  Gemeente Nijmegen, Postbus 9105, 6500 HG NIJMEGEN. Onder vermelding van: ZE-zone t.a.v. de heer P. Manten.
  2. Stuur een e-mail naar zero-emissie@nijmegen.nl en vermeld in het onderwerp ZE-zone.
  3. Bel het KlantContactCentrum via 14 024 op werkdagen tussen 09.00 en 16.00 uur (bel vanuit het buitenland via 0031 24 329 90 00) en geef aan dat u een reactie wilt doorgeven over de ZE-zones. Zij maken een notitie.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens