Een koplopersgroep van Noord-Hollandse strandpaviljoens hebben vanaf begin juli een Plasticvrij Terras.

Een koplopersgroep van strandpaviljoens in Noord-Holland is gestopt met het gebruik van wegwerpplastic op hun terras. Zo voorkomen ze dat verwaaibaar plastic zoals rietjes, honingstaafjes, melkcupjes en koekjesverpakkingen het strand op waait en in zee terechtkomt. De paviljoenhouders gaan een stap verder dan de Europese wetgeving die vanaf 3 juli van kracht is, waarbij het gebruik van een aantal wegwerpplastics, zoals plastic rietjes en bestek, bij wet is verboden.

Strijd tegen de plasticsoep

Meer dan 40% van al het plastic in zee is afkomstig van single-use plastics (eenmalige plastics) zoals rietjes, flesjes, plastic bekers en verpakkingen. Wegwerpplastic is lichtgewicht en kan gemakkelijk wegwaaien of door meeuwen worden verspreid, waardoor het gemakkelijk in zee terechtkomt. Ook in de Noordzee is plasticvervuiling een groot probleem.

Opening van de eerste Noord-Hollandse plasticvrije terrassen

Vanuit Bloemendaal aan Zee opende wethouder Nico Heijink vrijdag 2 juli de eerste plasticvrije terrassen. Tien strandpaviljoens hebben vanaf nu helemaal geen (wegwerp) plastic meer op hun terras, een groep van acht paviljoens hebben een paar belangrijke stappen in de goede richting gezet en krijgen daarmee de stempel ‘op weg naar plasticvrij’. De betrokken paviljoens uit Noord-Holland staan in Texel, Velsen-Noord, Wijk aan Zee, Zandvoort, Overveen en Bloemendaal aan Zee.

Ter ere van hun overstap kregen de strandpaviljoens een bordje overhandigd dat ze naast hun deur kunnen hangen. Zo zijn de paviljoens als Plasticvrij Terras te herkennen. De bordjes zijn door Juttersgeluk gemaakt van gejut strandafval, in samenwerking met het Groene Strand. Plasticvrij Terras is een initiatief Stichting De Noordzee, We Are Nature en strandpaviljoen The Shore.

Oproep om aan te sluiten

De Noord-Hollandse paviljoens laten met hun overstap naar een Plasticvrij Terras zien dat het mogelijk is van het verwaaibare wegwerpplastic af te komen. Andere horecaondernemers worden opgeroepen om zich aan te sluiten bij de Plasticvrij Terras-beweging. Horecazaken kunnen meer informatie vinden en meedoen door zich aan te melden bij www.plasticvrijterras.com, hun terras wegwerpplasticvrij te maken, een zelfverklaring te downloaden, en deze met een handtekening voorzien op te hangen in hun zaak.

Paviljoens met een Plasticvrij Terras:
Timboektoe, Aloha, Rijk aan Zee, Paal 9, Bronze Beach, Fuel, Mifune, Gestrand, Knoest, The Spot

Paviljoens die onderweg zijn naar een Plasticvrij Terras:
Rapa Nui, Texel Beachhouse, Bloomingdale, Later aan Zee, Parnassia, Woodstock, Beachclub Texel, Nius Beachhouse en Mango's beach bar.

Voor meer informatie over Plasticvrij Terras kijk op www.plasticvrijterras.com

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens