Vandaag meldden verschillende media dat het OMT geen snelle versoepelingen verwacht, maar wel voorzichtig naar de mogelijkheden voor eind januari kijkt. Op 14 januari komt er een nieuw OMT-advies. Dan worden de lockdownmaatregelen op basis van nieuwe gegevens tegen het licht gehouden. Uiteraard is KHN voor en achter de schermen druk bezig om het kabinet en de Tweede Kamerleden te overtuigen van het belang om de horeca zo snel mogelijk te openen.

Nu Omicron gelukkig mee lijkt te vallen en minder ziekmakend blijkt dan eerdere varianten, wordt het tijd dat het kabinet het coronabeleid en de maatregelen gaat herijken. Daarom roept KHN het nieuwe kabinet op in aanloop naar het eerstvolgende weegmoment nadrukkelijk de volgende twee punten mee te nemen:

1. Kijk naar wat er wél kan in plaats van alles dichthouden. Kijk naar de rest van Europa waar vrij nadrukkelijk een keuze is gemaakt om de maatschappij ’zoveel mogelijk open te houden’ in plaats van om de boel dicht te gooien en te houden.

2. Vanwege het belang van onderwijs worden scholen vol met mensen die niet zijn gevaccineerd, laat staan geboost, nu geopend. Neem daarom in de nieuwe afweging ook de volgende belangrijke elementen mee:
- Het belang van een economie die kan doordraaien voor de BV Nederland.
- Het belang van de horeca als veilige ontmoetingsplaats van mensen (op afstand en met regels). De horeca is dé huiskamer van de samenleving; dit verbindende element van de horeca wordt enorm onderschat.

Concrete ideeën voor heropening

De uitkomst van die afwegingen kan naar mening van KHN niet anders zijn dan dat er dan ook voor de horeca op redelijk korte termijn weer mogelijkheden voor heropening moeten komen. KHN heeft concrete ideeën en suggesties hoe die heropening kan worden vorm gegeven en zal die deze week naar buiten brengen.

Kabinet, red onze sector en bied perspectief

Na 20 maanden is er nog steeds geen helder perspectief. Onze sector heeft behoefte aan een duidelijke koers met betrekking tot het bestrijden van Covid-19, zodat horecaondernemers weten waar ze in de toekomst aan toe zijn. Zonder duidelijk plan zullen reserveringen voor hotels, restaurants, bruiloften, partijen, beurzen, congressen en vergaderingen allemaal uitblijven omdat ook boekers en consumenten geen idee hebben waar dit kabinet naar toe werkt.

Nieuwe bewindspersonen

Inmiddels zijn de voordrachten voor de nieuwe bewindspersonen bekend. Als horeca krijgen we te maken met nieuwe bewindspersonen op het Ministerie van Economische Zaken, het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat zijn de belangrijkste departementen en bewindspersonen voor ons als het om corona gaat.

Kennismakingspakket namens de horeca

KHN is bezig met het maken van een kennismakingspakket en aanstaande maandag ligt de uitnodiging voor een kennismakingsgesprek op het bureau van deze bewindspersonen. Naast een uitnodiging zullen we in ieder geval twee onderwerpen bij de nieuwe bewindspersonen aankaarten:

  • Onze ideeën hoe de horeca zo snel mogelijk weer open kan na 14 januari aanstaande.
  • Onze ideeën en inbreng voor de korte en middellange termijn strategie. Hoe voorkomen we namelijk dat 2022 een herhaling van 2021 wordt en hoe zorgen we voor structurele voorzieningen (met name financieel) die er voor zorgen dat de horeca ook na 2022 kan overleven en weer floreren.

De lobby ligt natuurlijk niet stil ook al is de Kamer nog met reces. Houd onze website, socials en nieuwsupdates in de gaten.

Lees ook

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens