Ook de komende weken kan de horeca niet op versoepelingen rekenen. Daarentegen kondigden premier Rutte en minister de Jonge vanavond aan dat er vanaf dinsdag 2 maart wél versoepelingen mogelijk zijn voor de contactberoepen, winkels – kopen op afspraak wordt mogelijk -, het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs en sporten voor jongeren tot 27 jaar. De avondklok blijft tot 15 maart in stand. Opnieuw blijft enige vorm van perspectief voor de horeca uit; er is nog steeds geen datum voor een heropening. Daarom maakte Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gisteren bekend de Staat voor de rechter te slepen.

KHN start bodemprocedure én vraagt rechter om spoedvoorzieningen

Horecaondernemers zijn de wanhoop nabij en accepteren de achterstelling niet langer. Daarom start KHN een bodemprocedure voor een schadevergoeding én vraagt zij de rechter om spoedvoorzieningen te treffen om de horeca zo snel mogelijk te heropenen en om inzage te krijgen in de adviezen en onderzoeksrapporten die de overheid heeft ter onderbouwing van de maatregelen voor de horeca. KHN wil middels deze uitvoerige bodemprocedure recht doen aan het gevoel van onrecht dat bij veel horecaondernemers leeft. De rekening wordt op dit moment bijna volledig bij mkb-ondernemers - waaronder de horeca - neergelegd, maar het is onduidelijk hoe de bewindspersonen tot hun beslissingen komen en vooral welke feiten daaraan ten grondslag liggen. Ondertussen komt de horeca steeds meer in de verdrukking.

Van eerlijk verdelen is geen sprake meer

De door de volledige Kamer aangenomen motie Dijkhoff, met de oproep om te kijken hoe versoepelingsruimte beter verdeeld zou kunnen worden, gaf een klein sprankje hoop. Ook Rutte deelde afgelopen weekend in zijn brief dat hij “het belangrijk vindt dat we de ruimte die we met elkaar verdienen eerlijk gaan verdelen.” Ook zei hij dat hij het anders wilde doen dan vorig jaar: “Dus niet een sector helemaal open en de ander helemaal dicht, maar zoveel mogelijk sectoren tegelijkertijd iets van ruimte bieden.” KHN was volop in gesprek met VNO-NCW, MKB-Nederland en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om samen te kijken naar mogelijkheden om voor de horeca verantwoorde stappen richting een heropening te kunnen nemen. Maar met de versoepelingen die vandaag zijn aangekondigd, is van eerlijk verdelen absoluut geen sprake, terwijl horecaondernemers snakken naar ruimte en hun gasten weer dolgraag willen ontvangen.

KHN pleit voor aanvullende steun, ook voor grote horecabedrijven

Tijdens de persconferentie gaf premier Rutte aan dat extra steun voor grootwinkelbedrijven wordt besproken. De situatie waarin deze bedrijven verkeren door gemiste omzet is niet anders dan die van grote horecabedrijven. KHN vindt dat ook voor die grote horecabedrijven sprake moet zijn van gelijke behandeling en eist dat deze steun ook voor hen gaat gelden.

Oproep aan kabinet: pas maatwerk toe

KHN is al maanden van mening dat horeca veilig open kan en de onderbouwing daarvoor ligt al sinds eind oktober bij het kabinet. Echter wordt de horeca keer op keer achtergesteld. De overheid doet bij het vormgeven van het beleid veel te weinig met de input van KHN en houdt vast aan haar starre beleid uit de eerste corona fase; onbegrijpelijk en volstrekt onacceptabel volgens KHN. De horeca kan én wil sector breed op een veilige manier haar deuren openen en roept het kabinet op de horeca als onderdeel van de oplossing te zien en maatwerk toe te passen. Er ligt een horecaroutekaart voor een verantwoorde heropening klaar met slimme maatregelen én minder restricties, waardoor een rendabele exploitatie van het horecabedrijf weer mogelijk wordt.

Lees ook

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens