Je wilt je gasten een ruime keuze aan gerechten én de best mogelijke ervaring bieden. Hoe behoud je de balans tussen die wens en het tegengaan van voedselverspilling? Het klinkt misschien als een uitdaging, maar met de juiste kennis en handvatten draag je bij aan een betere wereld én een beter bedrijfsresultaat. Nicolette, onze expert op het gebied van duurzaamheid, neemt je mee.

Onze KHN-expert

KHN-expert Nicolette Barkhoff is beleidsadviseur bij KHN en weet alles over duurzaam ondernemen, groene energie(subsidies) en gezond en verantwoord eten.

Voedselverspilling is een wereldwijd probleem. Alleen al in Nederland wordt jaarlijks naar schatting 2 miljoen ton voedsel verspild, waarvan een aanzienlijk deel in de horeca. De verspilling bij buffetten ligt zelfs rond de 50%. Dit is niet duurzaam en heeft directe gevolgen voor je winst. Ik heb negen belangrijke en praktische tips tegen voedselverspilling voor je verzameld:

Tip 1: Monitoren en meten
De eerste stap in het verminderen van voedselverspilling is het meten ervan. Monitor wat je gebruikt, wat in de prullenbak belandt en herken de patronen. Misschien ontdek je dat bepaalde gerechten vaker worden weggegooid, of dat je op specifieke dagen consequent te veel hebt. Door deze data te gebruiken, kun je je inkoop- en bereidingsstrategie bijstellen.

Tip 2: Stel concrete doelen
Zodra je weet hoeveel je verspilt, en waar je verspilling plaatsvindt, kun je specifieke doelen stellen (bijv. we willen voedselverspilling met x% verminderen). Maak het doel niet meteen te groot; begin bij een dag(deel) waarvan je denkt dat de meeste winst met de minste inspanning te behalen valt.

Tip 3: Slim inkopen en opslaan
Slim inkopen is belangrijk. Zowel het kiezen van de juiste hoeveelheden als het op de juiste manier opslaan van voedsel is cruciaal. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van vacuümverpakkingen of door voedsel op de juiste temperatuur en luchtvochtigheid te bewaren, kun je de houdbaarheid aanzienlijk verlengen.

Tip 4: Portiecontrole
Te grote porties leiden vaak tot resten op het bord. Door de juiste portiegrootte aan te bieden, kun je een aanzienlijk deel van deze verspilling voorkomen. Overweeg daarom om kleine(re) porties aan te bieden, denk hierbij bijvoorbeeld aan het serveren van hele en halve porties.

Tip 5: Flexibele menu's
Overweeg een flexibel menu waarbij je werkt met de ingrediënten die op dat moment beschikbaar zijn. Zo kun je ‘leftovers’ van de ene dag de volgende dag weer gebruiken in nieuwe, creatieve gerechten. Of werk alleen met seizoensproducten om verspilling tegen te gaan.

Tip 6: Werk met leveranciers
Bij voedselverspilling tegengaan denk je in eerste instantie vooral aan oplossingen binnen je bedrijf. Maar heb je ook al eens gedacht aan leveranciers? Een goede relatie met leveranciers kan je helpen om producten van betere kwaliteit te krijgen, waardoor minder afval ontstaat. Je kunt eventueel ook afspraken maken over het retourneren van ongebruikte en verpakte producten. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. We strijden immers allemaal voor hetzelfde doel; zij zien hun producten ook liever niet bij het afval terechtkomen.

Tip 7: Betrek je medewerkers
Voedselverspilling tegengaan kun je niet alleen. Je medewerkers spelen ook een cruciale rol in deze strijd. Maak het een centraal thema in je zaak, leid je personeel op, betrek hen bij initiatieven voor afvalvermindering en geef ze de verantwoordelijkheid om innovatieve oplossingen te vinden.

Tip 8: Communiceer met je gasten
Wees open over je inspanningen om verspilling tegen te gaan. Gasten waarderen het wanneer ze zien dat restaurants maatschappelijk verantwoord ondernemen. En misschien willen ze wel bijdragen aan oplossingen. Vraag hen om feedback en misschien komen ze met suggesties waar je nog niet eerder aan had gedacht.

Tip 9: Als er toch iets overblijft
Blijft er onverhoopt toch eten of drinken over? Geef het een goede bestemming! Doneer het bijvoorbeeld aan lokale voedselbanken of liefdadigheidsorganisaties. Er zijn tal van initiatieven die je als ondernemer kunnen helpen overtollig voedsel op een verantwoorde manier te herverdelen.