Koninklijke Horeca Nederland en MKB Amsterdam sturen een brandbrief naar vastgoedeigenaren.

Vaak staat er in je huurovereenkomst dat de huur jaarlijks geïndexeerd kan worden op een reeks uit het Consumenten Prijs Index (CPI) cijfers. Dit maakt dat er verhogingen van ruim boven de 10% tot zelfs 14,8% worden doorbelast.

Dit is extreem en staat niet in verhouding met de uiteindelijke kosten stijgingen. Eerder berichten we al in dit artikel dat je je verhuurder kunt verzoeken een indexering in zijn geheel achterwege te laten, omdat we nog volop in een herstelfase zitten na corona en er meerdere argumenten zijn om de hoge indexering niet door te belasten aan huurders. Echter, gaan veel verhuurders hierin niet mee, omdat het economisch met veel bedrijven best goed lijkt te gaan.

Ondanks dat een indexering op basis van CPI conform de overeenkomst doorbelast kan worden, zijn er argumenten om een dringend beroep te doen op het lagere kerninflatie cijfer.

  1. De consumentenprijs index is op dit moment zo hoog, omdat daar ook de verhoging van energiekosten en voedsel in zit. Deze verhogingen komen volledig ten laste van de exploitanten / huurders en niet de pandeigenaren / verhuurders. Het zou redelijker zijn om uit te gaan van een kerninflatie (zonder verhogingen van energie en voedsel).
  2. Koninklijke INretail, MKB en Koninklijke Horeca Nederland pleiten voor het toepassen van een kerninflatie, zie ook bovenstaand artikel.

Veel verhuurders nemen dit over.

Modelbrief

Deze modelbrief kun je gebruiken voor je verhuurder. Om na te gaan wat de kerninflatiecijfers zijn, zie: lagere kerninflatie cijfer SA20.

Ter ondersteuning heeft KHN Amsterdam samen met andere ondernemersvertegenwoordigingen de belangrijkste verhuurders in de stad aangeschreven en dringend verzocht mee te werken aan een lagere indexering op basis van kerninflatie. Deze index schetst op dit moment een reëler beeld van de mate waarin prijzen structureel aan het stijgen zijn. Zie onze brandbrief.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens