Na eerder Rungis, Dusseldorf, Amsterdam en Den Bosch aangedaan te hebben, was er dit jaar op maandag 4 december de inspiratietour naar Texel georganiseerd door KHN Noord-Holland. Een dag als blijk van waardering voor de inzet van alle bestuursleden van KHN Noord-Holland. Deze inspiratietours worden zeer gewaardeerd door ondernemers.

Het eerste bezoek was bij Op Oost Boutique Hotel en Kookatelier in Oosterend. Na een gastvrij ontvangst door Valerie en Joram kregen de bestuursleden een rondleiding door het restaurant, de kruidentuin en diverse suites. Het concept bestaat uit “inspired en empowered by nature”; alles is zelfgemaakt en is van eigen bodem. Daarna werden hun zintuigen geprikkeld met twee zeer smakelijke gerechtjes.

Het tweede bezoek was bij Brouwerij TX. Eigenaar Kees Groenewoud en zijn team ontvingen de bestuursleden met een verfrissend welkomstdrankje waarna er een rondleiding volgde door de brouwerij. Het verhaal achter TX is zeer interessant vanwege hun bijzondere Gin en Wodka’s en inmiddels zijn er op Texel vijf brouwerijen actief. Aansluitend was er een proeverij naar eigen keuze in de taproom en bij vertrek kreeg iedereen een goed gevulde goodiebag mee.

In Oudeschild stapte de groep -onder begeleiding van schipper Friso en zijn team- aan boord op de boot van Bootvaren Texel, vergezeld met heerlijke, lokale hapjes, oesters en prosecco verzorgd door Martin van Smakelijk en Meer in Texel. Deze voer hen naar zandplaat de Razende Bol waar zeehonden werden gespot.

Daarna was het tijd om weer op te warmen en werd de reis voortgezet naar Proeflokaal de Zwaan in Den Burg, waar de bestuursleden hartelijk ontvangen werden door Sita Mijwaard en Annette. In dit proeflokaal is het bier van vijf Texelse brouwerijen gebundeld. In totaal kun je hier meer dan vijftig Texelse bieren en andere eilandproducten proeven. Er werd ook stilgestaan bij en geproost op Sita's partner, Heino Huizing, die in mei 2022 plotseling is overleden en veel betekend heeft voor KHN.

Na dit bezoek werd er, door de leden die gingen overnachten, ingecheckt in Strandplevier Suites in de Koog, waarna het happen en stappen begon met het voorgerecht in Grandcafe Het Plein van Demy en Stijntje. In 2023 is dit grandcafe 9e geworden in de Misset Top 100. Deze horecazaak kenmerkt zich doordat ze de hele dag de gast ontzorgen (van ontbijt tot borrel en van koffie tot cocktails), hun persoonlijke service en aandacht, het werken met verse producten en voor iedereen toegankelijk zijn. Daarnaast bieden ze huisvesting aan voor het personeel wat niet van Texel komt.

Het hoofdgerecht werd genuttigd in Burgers Beers & Blues van Renate van Steinvoorn (KHN Texel bestuurslid) en haar partner Geert Bosscha. Dit sfeervolle speciaal biercafé werkt met Texelse lokale producten zoals vlees, vis, aardappelen, kaas en ijs. De menukaart is met een blik naar Amerika, met een verzameling brommers in de zaak en de Blues muziek die net een tandje harder wordt gespeeld.

De dag werd afgesloten met het nagerecht bij Brasserie Carakter van KHN Texel bestuurslid Danielle Vilten en haar man Arjen Langedam. Dit trendy en sfeervol ingerichte brasserie staat bekend als “out of the box” vanwege een mix van modern en klassiek, met lekkere muziek van eigen playlist en van heerlijke wijnen, cocktails en blije gezichten.

Daarna ging het gezelschap met de laatste boot terug naar Den Helder en bleven de leden die gingen overnachten nog na om de dag af te sluiten.

Bedankt aan iedereen die ons gastvrij heeft ontvangen, alle aanwezigen en de buschauffeurs Ruud en Richard van Bak Reizen voor deze onvergetelijke dag!

Zeer geslaagde culinaire inspiratietour KHN Noord-Holland naar Texel