Op donderdag 25 mei 2023 vond het hoteloverleg plaats van KHN Zaanstreek. De hotelmanagers van de verschillende hotels in de Zaanstreek verzamelden zich bij het Zaan Hotel.

Onderstaand een aantal punten die tijdens deze vergadering zijn besproken.

Visitor Data
Visitor Data heeft aangegeven dat in alle regio’s de bezetting ca. 10% minder geweest. Visitor data heeft een nieuwe portal. Bij een volgend overleg nodigen we Visitor Data uit om hier meer over te vertellen.

Toeristenbelasting
Er wordt op dit moment gesproken over de gemeentelijke begroting 2024. Door tekorten moet de gemeente meer inkomsten genereren om het hoofd boven water te houden. Voor nu staat er alleen een inflatie indexatie van ca 7% op de toeristenbelasting gepland. In oktober zal de begroting worden gepresenteerd.

Zaanstad is ook bezig met het creëren van camperplaatsen, echter is de toeristenbelasting van 8 euro te hoog, zodat er weinig interesse is hierin te investeren door een uitbater.

FAM trip uitgesteld
Marketing Zaanstreek en KHN Zaanstreek zijn druk bezig geweest om een FAM trip te organiseren voor meeting planners. Het programma voor deze FAM trip is helemaal rond, echter bleek het geen geschikte datum en tijd te zijn voor de planners. Er is dan ook besloten het te verzetten naar een ander moment.

Meertalig promotiemateriaal

Marketing Zaanstreek is bezig met meertalige edities van de wandelroutes. Daarnaast komt er een meertalige promotieflyer en een internationale versie van de website.

Nieuws vanuit gemeente Zaanstad

 • Binnenkort vindt er een Startbijeenkomst plaats van 50 jaar Zaanstad. De oproep is om mee te denken met het organiseren van evenementen met het thema; Verbonden door verscheidenheid; Verleden, heden toekomst van de Zaanstreek. Er is in totaal 400.000 euro voor 4 evenementen van 100.000 elk. Het gaat om een bijdrage van 50% van de kosten. Daarnaast is er 20 keer 5.000 euro beschikbaar voor kleinere evenementen. De gemeente verzameld de ideeën om te kijken waar zaken aan elkaar gekoppeld kan worden.
 • Tijdens het vorige overleg is besproken dat er een aanvraag is binnengekomen van de UVA of er bij de hotels in de Zaanstreek interesse is om studenten te huisvesten. Echter blijkt de vraag nu iets complexer: studenten moeten langere tijd in het hotel kunnen verblijven en ook ingeschreven worden op het adres. De vraag of dit überhaupt mogelijk is, is neergelegd bij de afdeling vergunningen.
 • KHN Zaanstreek is uitgenodigd mee te praten over het nieuwe parkeerbeleid van Zaanstad.

Nieuws vanuit KHN

 • De Uniforme Voorwaarden Horeca zijn aangepast naar de richtlijnen van de Europese commissie.
 • Hotels Stars Union worden geëvalueerd, wellicht komen er nog wat aanpassingen. Het zal in 2025 ingaan.
 • In de ledenraad van KHN vertegenwoordigt Ton Duivenvoorde, Van der Valk Emmen, de doelgroep hotels.
 • Toeristenbelasting Amsterdam: gemeenteraad vindt dat het te druk is. Onderzocht is wat de prijselasticiteit van toeristenbelasting doet met het aantal overnachtingen, zie hier. 10 miljoen overnachtingen is het minimum, 20 miljoen het maximum. Er is onderzocht dat bij 45% aan toeristenbelasting de bezoekers dit pas als last ervaren. Wat KHN echter voorspelt is dat de toeristen blijven komen, maar buiten de gemeente Amsterdam zullen verblijven. Voornamelijk de zakelijke markt wordt hierdoor beïnvloed, en dat zijn juist de bezoekers die je wilt behouden.
 • In Amsterdam en ook in Haarlemmermeer wordt flink ingezet op controle van illegale prostitutie. Als hotelier moet je inspanningen verrichten om dit te voorkomen, anders riskeer je een boete. Zie hier meer informatie
 • Een aantal hotels in Amsterdam hebben de Green Hotel Club opgericht waarin vooral de weg naar milieubewuster omgaan met je activiteiten wordt ondersteund.
 • Expedia;
  • Expedia committeert aan de Digital Markets Act en stopt met prijspariteit.
  • Milieu keurmerken voor hotels: de Europese commissie is bezig met een erkenningsregel voor milieukeurmerken.
  • Er is een structureel overleg met KHN ingericht.
  • Verzoek om officiële sterren weer te geven op website.
 • 19 juni vindt de inspiratietour van KHN Edam-Volendam, Zaanstreek, Purmerend-Beemster en Waterland plaats naar Zwolle. Lees hier meer->
 • 21 september is het eerstvolgende breed horecaoverleg met de gemeente. Heb je punten die we voor je mee kunnen nemen? Laat het ons weten via zaanstreek@khn.nl

Het volgende hoteloverleg is op donderdag 28 september om 12.00 uur bij het Inntel Hotel. Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten via zaanstreek@khn.nl.

Heb je onze Facebookpagina al geliked?