Heeft jouw medewerker recht op verlof als zijn/haar partner bevalt? En om hoeveel dagen gaat het dan? KHN geeft antwoord.

Geboorteverlof

Als de partner van een medewerker bevalt, heeft hij of zij recht op geboorteverlof. Dat is geregeld in de Wet arbeid en zorg. De partner heeft recht op eenmaal het aantal werkuren per week. Als werkgever betaal jij dit verlof. De partner kan deze verlofdagen naar eigen inzicht opnemen, maar moet dit wel binnen 4 weken nadat het kind is geboren opnemen.

Partner van de moeder
Wanneer wordt een medewerker gezien als partner van de moeder en heeft hij/zij dus recht op geboorteverlof? Een medewerker wordt gezien als partner als de werknemer:

  • Getrouwd is met de moeder of
  • Er een geregistreerd partnerschap is met de moeder of
  • Ongehuwd samenwoont met de moeder of
  • Het kind erkent

Aanvullend geboorteverlof

Per 1 juli 2020 kan een medewerker als partner tot 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. De medewerker ontvangt 70% van het loon tijdens opname van het aanvullend geboorteverlof. Dit betaal jij als werkgever aan de werknemer. Jij krijgt dit wel weer gecompenseerd vanuit het UWV. Dit aanvullende verlof kan de medewerker opnemen binnen 6 maanden na de bevalling. In principe gaat het om hele weken (aaneengesloten) verlof, maar in overleg met de werkgever kan er een andere verdeling afgesproken worden. Ook kan een medewerker kiezen om minder dan 5 weken op te nemen.

Ouderschapsverlof

Ook heeft de medewerker recht op 26 weken ouderschapsverlof. Sinds 2 augustus 2022 zijn de eerste 9 weken (deels) doorbetaald tegen 70% van het dagloon.
Lees hier meer over het ouderschapsverlof: KHN | Wat zijn de regels rondom ouderschapsverlof?

In het volgende overzicht worden de verschillende betaalde- en onbetaalde verlofsoorten schematisch weergegeven: KHN | Welke verlofsoorten bestaan er?

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens