Wanneer kun je een proeftijd afspreken? En hoe lang mag de proeftijd zijn? KHN geeft antwoord.

Wanneer je met een nieuwe medewerker een arbeidsovereenkomst van langer dan 6 maanden afspreekt, dan kan je een proeftijd overeenkomen. Tijdens de proeftijd kan je bekijken of de nieuwe medewerker aan jouw verwachtingen voldoet en goed binnen het team past. Is dit niet het geval, dan kan je de medewerker tijdens de proeftijd ontslaan. Hier is geen dossieropbouw voor nodig. De arbeidsovereenkomst wordt dan met onmiddellijke ingang beëindigd. De medewerker kan in de proeftijd ook met onmiddellijke ingang ontslag nemen.

Voorwaarden

De proeftijd is alleen geldig als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

  • Een proeftijd moet schriftelijk in de arbeidsovereenkomst zijn overeengekomen
  • Een proeftijd moet voor de werknemer en de werkgever gelijk zijn
  • Een proeftijd heeft een maximaal toegestane duur:
    • Bij een arbeidsovereenkomst voor 6 maanden of korter: geen proeftijd
    • Bij een arbeidsovereenkomst voor meer dan 6 maanden maar korter dan 2 jaar: 1 maand proeftijd bij een arbeidsovereenkomst voor 2 jaar of langer of onbepaalde tijd: 2 maanden proeftijd

Let erop dat je bij voortzetting van de arbeidsovereenkomst of na een uitzendovereenkomst geen (nieuwe) proeftijd kunt afspreken.

Ziekte tijdens proeftijd

Is jouw medewerker ziek geworden in de proeftijd? Dan mag je ook beëindigen in de proeftijd. Houd er wel rekening mee dat de ziekte niet de reden mag zijn dat de overeenkomst stopt. Je moet de medewerker op de laatste werkdag ziekmelden bij het UWV.

Transitievergoeding

Vanaf 1 januari 2020 wordt de transitievergoeding vanaf de eerste dag van het dienstverband berekend, oftewel de eerste dag van in dienst treden. Wanneer jij als werkgever het dienstverband in de proeftijd beëindigt, ben je de transitievergoeding verschuldigd. Het is aan de medewerker om binnen drie maanden de werkgever te vragen om de transitievergoeding.

Beëindigen

Het is aan te raden om een schriftelijk bewijs te hebben van de beëindiging in de proeftijd. Wij adviseren je om de medewerker eerst mondeling op de hoogte te stellen en dit vervolgens schriftelijk en aangetekend te bevestigen. Hiervoor hebben we verschillende modelbrieven opgesteld:

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens