Afgelopen week was er veel te doen in de media over het lijstje van staatssecretaris Van Ooijen met alcoholbeperkende maatregelen. Dinsdag 4 juli moest Van Ooijen tekst en uitleg komen geven over dit lijstje, tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Van Ooijen heeft daarin aangegeven dat dit geen wensenlijst van het kabinet is en al helemaal geen politiek voorstel. Er lag geen voorstel en er is geen voorstel.

Reactie Van Ooijen op ‘alcohollijstje’

De ophef over het lijstje ontstond naar aanleiding van een artikel in de Telegraaf. De krant schreef over de drankontmoedigende maatregelen waarvoor Van Ooijen steun zou zoeken bij het kabinet. De maatregelen liepen uiteen, zoals in de Telegraaf beschreven. Van een verbod op alcohol schenken tussen 4.00 uur en 8.00 uur, een verbod op de verkoop van alcohol tussen 22.00 uur en 7.00 uur, een verbod op de verkoop van alcohol op afstand, gezondheidswaarschuwingen op etiketten, een verbod op schenken van alcohol in sportkantines, stoppen met de verkoop van wijn en speciaalbier in de supermarkt, accijnsverhoging en een minimumprijs voor drank.

De staatssecretaris gaf tijdens het vragenuurtje op 4 juli aan dat er iets op straat is geknikkerd wat twee jaar geleden als lijst door het RIVM is opgesteld als inventarisatie van mogelijkheden om overmatige alcoholconsumptie te reduceren. Van Ooijen kan niet duiden waarom deze lijst nu op straat ligt. Hij benadrukte meermaals dat het geen wensenlijstje is van het kabinet en al helemaal geen politiek voorstel. Er lag geen voorstel en er is geen voorstel.

Hoe nu verder?

In het najaar komt de staatssecretaris met voorstellen hoe hij verder wil met het alcoholhoofdstuk in het Nationaal Preventieakkoord. Maar dat zullen geen radicale voorstellen zijn die niet op steun in het kabinet en de Tweede Kamer kunnen rekenen. In het vragenuurtje gaf Van Ooijen aan liever positief gedrag te stimuleren dan verboden op te leggen.