In 2019 hanteert Amsterdam een toeristenbelasting van 7%. Hiermee staat onze hoofdstad aan kop vergeleken met soortgelijke steden in de EU. Onderstaand kun je het overzicht bekijken van de toeristenbelasting per stad in Nederland en in Europa. Hierbij is een selectie genomen van de steden waarbij toeristen een grote rol spelen.

In het coalitieakkoord is afgesproken dat er vanaf 2020 nog eens 105 miljoen extra opgebracht moet worden door toeristen, boven op de huidige huidige 86,7 miljoen (opbrengsten 2018). In totaal moet 191 miljoen opgehaald worden. Wethouder Kock van Financiën bereidt nu plannen voor hoe hij dat wil doen. KHN Amsterdam is tegen verdere verhoging van de toeristenbelasting voor verblijfsaccommodaties. Als het dan een feit is dat toeristen nog meer moeten betalen, is het is redelijk om de toerist via andere attracties te laten betalen. Een gering bedrag over een grote groep lijkt redelijk en doet het minst pijn. Uiteraard wordt dit dossier vervolgd.

Nederland

Bekijk hier het overzicht per stad in Nederland.
Bron: http://www.cijfernieuws.nl/toeristenbelasting-2019/. Ontbrekende getallen zijn opgevraagd bij gemeentes.
Rangorde op basis van een hotelovernachting van 150 euro voor twee personen.

Europa

Bekijk hier het overzicht per stad in Europa.
Bron: Eigen onderzoek (Jonatan, 2019).
Rangorde op basis van een hotelovernachting van 150 euro voor twee personen.

Gerelateerde standpunten

Lees meer

Heb je vragen? Wil je meer weten?

Voor vragen over dit dossier kun je contact opnemen met regiomanager Eveline Doornhegge via 06 51 49 07 09 of per mail e.doornhegge@khn.nl.