De Arbeidsinspectie gaat vanaf november extra controleren en zowel aangekondigd als onaangekondigd horecabedrijven bezoeken. Heb jij je RI&E al op orde? En maak jij de psychosociale arbeidsbelasting van je medewerkers voldoende inzichtelijk? Zorg dat je goed bent voorbereid op een controle.

Je bent als horecaondernemer wettelijk verplicht om een actuele risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te hebben. Daarmee zorg je voor een veilige en gezonde werkvloer voor je medewerkers, door de bedrijfsrisico's in kaart te brengen. Vervolgens kun je aan de slag gaan met het verkleinen of weghalen van deze risico's.

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

De Arbeidsinspectie zal zich bij de controles met name focussen op de psychosociale arbeidsbelasting (PSA) van medewerkers. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit een groot risico is binnen de horecasector. PSA zijn factoren in het werk die stress teweeg brengen. Denk aan werkdruk en ongewenst gedrag zoals pesten, seksuele intimidatie, discriminatie en agressie en geweld. Dit gedrag kan door collega’s en/of leidinggevenden onderling voorkomen, maar ook door gasten. Het is belangrijk dat je de risico's rondom PSA binnen jouw bedrijf goed in kaart brengt en deze opneemt in je RI&E.

Lees ook: Heb jij je RI&E op orde?

Arbeidsinspectie op bezoek? Bereid je voor

Bereid je zo goed mogelijk voor op een mogelijke controle door de Arbeidsinspectie.

  • Zorg ervoor dat je actuele RI&E op orde is. Heb je geen RI&E? Dan loop je direct risico op een boete. Via Aanvraag RI&E Horeca 2025 kun je toegang krijgen tot het opstellen of actualiseren van de RI&E;
  • Ga aan de slag met de actiepunten uit het plan van aanpak. Dit volgt automatisch als je de RI&E volledig hebt ingevuld.
  • Maak inzichtelijk waar de belangrijkste risicofactoren rondom PSA zitten binnen jouw onderneming. Ook moet je kunnen aantonen welke maatregelen je hiervoor hebt getroffen;
  • Zorg ervoor dat medewerkers die te maken krijgen met (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, zowel weten waar en hoe ze dit kunnen melden als waar ze terecht kunnen voor opvang en nazorg. Het Modelprotocol ongewenst gedrag kan je hierbij helpen.

Wil je meer weten?

PSA, (seksueel) grensoverschrijdend gedrag en agressie zijn belangrijke onderwerpen. Daarom delen wij regelmatig informatie en tips. Wil je meer weten? Lees dan ook:

Gratis training omgaan met ongewenst gedrag en agressie

Wat moet je als werkgever doen tegen psychosociale arbeidsbelasting?

Wat kun jij als werkgever doen tegen seksuele intimidatie in de horeca?

Ongewenst gedrag op de werkvloer en de vertrouwenspersoon

Het belang van vertrouwenspersonen in de horeca

Heb je een vraag?

We zijn ma t/m vr van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk advies? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens