De Arbeidsinspectie gaat vanaf november extra controleren en zowel aangekondigd als onaangekondigd horecabedrijven bezoeken. Heb jij je RI&E al op orde? En maak jij de psychosociale arbeidsbelasting van je medewerkers voldoende inzichtelijk? Zorg dat je goed bent voorbereid op een controle.
Je bent als horecaondernemer wettelijk verplicht om een actuele risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te hebben. Daarmee zorg je voor een veilige en gezonde werkvloer voor je medewerkers, door de bedrijfsrisico's in kaart te brengen. Vervolgens kun je aan de slag gaan met het verkleinen of weghalen van deze risico's.
De Arbeidsinspectie zal zich bij de controles met name focussen op de psychosociale arbeidsbelasting (PSA) van medewerkers. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit een groot risico is binnen de horecasector. PSA zijn factoren in het werk die stress teweeg brengen. Denk aan werkdruk en ongewenst gedrag zoals pesten, seksuele intimidatie, discriminatie en agressie en geweld. Dit gedrag kan door collega’s en/of leidinggevenden onderling voorkomen, maar ook door gasten. Het is belangrijk dat je de risico's rondom PSA binnen jouw bedrijf goed in kaart brengt en deze opneemt in je RI&E.
Lees ook: Heb jij je RI&E op orde?
Bereid je zo goed mogelijk voor op een mogelijke controle door de Arbeidsinspectie.
PSA, (seksueel) grensoverschrijdend gedrag en agressie zijn belangrijke onderwerpen. Daarom delen wij regelmatig informatie en tips. Wil je meer weten? Lees dan ook:
Gratis training omgaan met ongewenst gedrag en agressie
Wat moet je als werkgever doen tegen psychosociale arbeidsbelasting?
Wat kun jij als werkgever doen tegen seksuele intimidatie in de horeca?