Hotels in Duitsland die gebruikmaken van Booking.com mogen op hun eigen website kamers tegen goedkopere prijzen aanbieden. Het Duitse hooggerechtshof heeft deze week bepaald dat zogeheten smalle pariteitsclausules door het boekingsplatform niet toegepast mogen worden.

Met dit oordeel blijft een eerdere uitspraak van de Duitse mededingingsautoriteit in stand. Volgens de Duitse toezichthouder was de uitsluitpraktijk van Booking.com in strijd met de concurrentiewet. Booking.com had die beslissing in 2019 met succes aangevochten bij een hogere regionale rechtbank (Düsseldorf), maar de toezichthouder ging in beroep. En met succes dus.

Pariteitsclausules verplichten hotels die op het boekingsplatform actief zijn om altijd hun laagste kamerprijzen aan te bieden. De prijs van een hotelkamer mag op hun eigen website dus niet lager zijn dan op Booking.com. Door de clausules ontstaat een oneerlijk speelveld tussen hoteliers en boekingsplatforms zoals Booking.com, waarmee hoteliers worden benadeeld en consumenten hogere prijzen moeten betalen voor hun overnachting.

Gevolgen voor Nederland

Deze uitspraak is een behoorlijke opsteker voor Duitse hoteliers in hun strijd tegen pariteitsclausules bij boekingplatforms. KHN onderzoekt welke gevolgen deze uitspraak mogelijk kan hebben voor de Nederlandse situatie.

Pariteitclausules zijn KHN al veel langer een doorn in het oog. In 2019 heeft KHN, naar aanleiding van onderzoek van SEO, bij staatssecretaris Keijzer aangedrongen op een verbod. Keijzer zag hier echter vanaf, omdat volgens haar de effecten van die clausules beperkt zijn. KHN vindt dat Nederland het goede voorbeeld van andere Europese landen moet volgen waar dergelijke pariteitsclausules bij wet verboden zijn, zoals in Oostenrijk, België, Frankrijk en Italië. De uitspraak van het Duitse gerechtshof geeft daar weer extra reden toe.

Meer info over de uitspraak

Download hier het persbericht van de Europese horecakoepel Hotrec n.a.v. de uitspraak van het Duitse hooggerechtshof.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens